Úvod

Vypínač v interiéru

Vypínače a zásuvky už dávno nejsou jen bílé a pouze z plastu. Mají i mnoho podob a tvarů, z nichž dnes můžeme ve skutečně pestrých nabídkách vybírat. A právě tato skutečnost bývá nezřídka kamenem úrazu.


Připomíná to situaci v restauraci, v níž nám předloží jídelní lístek o mnoha stranách. Listujeme a listujeme, dlouze hledáme a pak často ukvapeně z něho něco vytipujeme. Jenže zvolili jsme skutečně pokrm, který si pak samy pro sebe pochvalně oceníme? Neměli bychom usnadněný výběr, kdyby jídelníček byl méně obsažný?

Vypínač není, jak se nezřídka mylně domníváme, „věc obyčejná“ Je významnou součástí bytu a vlastně i života. A současně malou sondou do našeho vkusu a životního stylu.

K šedému obleku nekombinujte černé boty, kontrast by byl příliš velký. Raději sáhněte po hnědých nebo šedých, přes den mohou být i semišové. Ponožky a opasek vybírejte v barvě bot“, říká uznávaný odborník na etiketu Ladislav Špaček ve svých radách jak se správně oblékat. A obdobné zásady samozřejmě platí i pro náš domov.

             

Z nenápadného vypínače si můžeme vytvořit ozdobu v interiéru, ale také obdobu něčeho, čemu se lidově říká „pěst na oko“.

Jak se tedy správně rozhodnout? Pro kombinaci kovu a skla nebo naopak zvolit dřevo do klasicky zařízených bytů a domů? Ale nemusí jít jen o vypínače – ve stejném designu se prodávají klasické i telefonní zásuvky, stmívače, anténní nebo vysavačové zásuvky. Pokud bychom si chtěli vybrat některý z exkluzivních typů, mezi něž patří ty z kůže, mramoru, umělého kamene nebo nerezu – jak a kam je umístit? V prodeji jsou i retromodely, imitující vypínače používané na začátku minulého století. Kam je umístit?

Existují hranaté tvary spínačů, ale na vzestupu jsou také metalické barevné odstíny. Odvážnější skupina zákazníků ráda využívá kombinaci bílé s veselými barvami, případně tmavou barvu, jako je antracit či grafit třeba v kombinací s ocelí. Interiér můžeme snadno změnit i pouhou výměnou rámečku vypínače. A právě rámeček dovoluje provádět nejvíce „kouzel“ ve vzhledu vypínačů – může být nenápadný a úzký, nebo naopak široký, aby ho nešlo na zdi přehlédnout.

V podstatě platí pravidlo, že design musí život zpestřovat a ne komplikovat, říká v této souvislosti ing. arch. Marek Tichý.

Typickým příkladem, s nímž se setkávám během své praxe v této oblasti, je do očí bijící rozdíl v hodnotě vybavení interiéru, například nábytku,
obrazů
či hi-tech elektroniky - a v tom, co je zabudováno do elektroinstalace. Přesněji řečeno, stává se, že do luxusně vybaveného bytu si jeho uživatel (možná ve snaze ušetřit na nesprávném místě) pořídí na první pohled cenově neadekvátní domovní vypínače a zásuvky. Je to něco obdobného, jak když k dobře padnoucímu a kvalitnímu obleku nosíte sešlapané střevíce. Vnější dojem je pokažen“, dodává mgr. Jana Kaňovská
z marketingového oddělení společnosti Schneider Electric

                

Až tedy přijdete z práce domů a automaticky sáhnete po vypínači, zamyslete se i nad tím, zda by si i tato dnes běžná součást vašeho bytového interiéru nezasloužila více péče a rozmyslu.

O společnosti Schneider Electric 
Společnost Schneider Electric, světový expert na ovládání energie, patří k průkopníkům úsporných energetických řešení. Podniká ve více než 100 zemích. Nabízí integrovaná řešení napříč různými segmenty trhu. Zaujímá přední pozici v energetice a infrastruktuře, automatizovaných systémech pro průmysl a budovy a datových centrech. Silnou pozici má také v domovních elektroinstalacích. Firma má více než 114 000 zaměstnanců. V roce 2009 dosáhla obratu 15,8 miliardy eur. 

Více informací lze získat na www.schneider-electric.cz
a www.vypinac.cz.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze