Úvod

Výstavba rodinných domů krok za krokem

Každého, koho čeká výstavba vlastního bydlení, zajímá, jak celý tento proces probíhá. V tomto článku se tedy dozvíte vše, co vás čeká.


Pozemek je základ, bez něj to nepůjde
Výběr pozemku patří k nejdůležitějším a nejzásadnějším. Pokud jej ještě nevlastníte, zvažte před výběrem lokalitu (zjistěte, jaká je zde hlučnost, zde je v blízkosti příroda atd.), dostupnost vlastním automobilem i veřejnou dopravou, občanskou vybavenost (zda jsou v blízkosti potřebné obchody, školka, škola atd.). Zajímejte se také o budoucí sousedy.

Pokud máte vybraný konkrétní pozemek, ověřte si na stavebním úřadě, zda je pozemek územním plánem schválen k výstavbě konkrétního domu. U některých pozemků totiž můžete narazit a vytoužený dům nebudete moct postavit. Z výpisu z katastru nemovitostí rovněž zjistíte, zda-li se k pozemku nevážou věcná břemena či zástavní práva.

Zajímejte se dále o omezení ochranných pásem a regulativu výstavby. Je důležité vědět, zda vám v budoucnu za barákem nepostaví například průmyslový areál.

Výstavba rodinného domu

Pozemek připojený k sítím
Pokud ještě pozemek není připojený k sítím, musí mít možnost připojení nebo vybudování inženýrských sítí. Bez nich (zejména bez elektřiny a vody) by samotná výstavba domu nebyla možná. Kromě zmíněné elektřiny a vody se jedná o kanalizaci a plyn.

Vyřízení veškeré dokumentace
Máte-li vybraný nebo dokonce koupený pozemek a zajištěné inženýrské sítě, čeká vás papírování. Před výstavbou je potřeba vše ohlásit na stavebním úřadě. U rodinných domů do 150 m2 zastavěné plochy stačí stavební ohlášení. U domů nad 150 m2 zastavěné plochy bude potřeba stavební povolení.

Typový, nebo individuální projekt - co si vybrat?
U individuálního projektu se rodinný dům řeší pro konkrétní pozemek a podle jeho geologických, technických a vašich podmínek. Vlastní projektant vypracuje návrh na míru, zajistí stavební povolení a někteří dokonce nabízejí i stavební dozor. Velkou výhodou je individualita, jedinečnost a možnost vypracování projektu podle vašich představ a odborných rad projektanta. Nevýhodou je pak vyšší cena.

U typového projektu víte přesně, co kupujete. Díky vypracovaným vizualizacím si člověk dokáže představit, jak bude dům vypadat. Nevýhodou je, že typový projekt pro stavební povolení a realizaci stavby nestačí. Je nutné jej dopracovat. Navíc výběr typového domku není jednoduchý, proto je dobré se poradit s odborníkem, který vám pomůže vybrat ten pravý dům na váš pozemek.

Stavba svépomocí nebo na klíč?
Výstavba rodinného domu je možná hned několika způsoby. Nejčastěji se však volí mezi stavbou svépomocí, na klíč nebo jejich kombinací.
Výstavba svépomocí je výhodná zejména po finanční stránce, na druhou stranu ale počítejte s tím, že se stavění protáhne a bude vás to stát hodně času a někdy i nervy.

Oproti tomu stavba na klíč vám ušetří čas i nervy, ale zase bude o něco dražší, než kdybyste si vše udělali sami nebo s pomocí rodiny, známých nebo řemeslníků.

Kombinace obou možností? Proč ne!
Zajímavá je kombinace obou možností. Hrubou stavbu vám postaví stavební firma a zbytek si postavíte sami. Tato možnost se mnoha lidem osvědčila, zejména pokud chcete postavit vysněné bydlení za výhodnější cenu.

Samotná výstavba domu
Po vyřízení všech potřebných dokumentů, vypracování projektu a výběru výstavby vás čeká následující:

● Základy - v první řadě dochází k hloubení základů a příprava terénu na pozemku. Po zaměření budoucího domu se vybuduje základní deska. Poté následují technické zařízení budovy - napojení kanalizace, vody a dalších sítí.
● Hrubá stavba - obecně zahrnuje výstavbu obvodových stěn a příček, schodů, komínu, stropů, střešní krytiny, okapů a dalších klempířských prvků střechy. To ale záleží vždy na konkrétním projektu, takže se jednotlivé kroky mohou lišit.
● Rozvody a instalace - po vybudování hrubé stavby následuje rozvedení elektroinstalace, vody, kanalizace, plynu, topení a ohřevu vody po celém domě.
● Dokončení výstavby domu - zde se provádějí vnitřní omítky a štuky, zabudování oken a parapetů, vchodových a příp. balkonových dveří. Když jsou hotové veškeré venkovní práce, následuje už budování interiéru domu.

Za poskytnuté informace k tomuto článku děkujeme firmě MIRAS - stavební firma Plzeň.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze