Úvod

Vytvořte si doma netradiční vánoční atmosféru

Začínáte se už obávat tradičního vánočního kolotoče? Každý rok skoro to samé, kromě běžných povinností a úkolů ještě uklidit, napéct, nakoupit dárky... Co letos zkusit zcela obměnit tradiční vánoční výzdobu? Třeba zároveň přijdou i nápady na zcela jiné dárky než obvykle.


Bílé Vánoce nám nikdo zaručit nemůže, ale vyzdobit svůj domov tak, abychom se tam cítili svátečně a vnímali výjimečnost vánočního období, to zařídit lze. A s pomocí tipů od profesionálů to ani nebude tak těžké. Na pražském veletrhu FOR DECOR & HOME nedávno proběhla unikátní výstava Vánoční trendy 2016, kde čtyři florističní designéři zrealizovali své představy o vánoční atmosféře. Inspirovat se můžete čtyřmi směry, jednotlivými autory nazvanými V zahradách, Půvab okázalosti Vánoce v tónech a Já les – Ty člověk.

V zahradách

Jestliže máte všudypřítomné klasické vánoční výzdoby plné zuby, bude pro vás styl Petra Sikory V zahradách to pravé. Tento typ výzdoby má připomenout letní dny plné slunce, květin a vůní, a to hlavně pomocí barev. Tolik potřebný klid do tohoto jinak barevného stylu vnáší stříbrné a bílé doplňky. Pro vytvoření takové atmosféry použijte doplňky z ušlechtilých materiálů – skla, kovu a porcelánu. Pastelové odstíny barev zkombinujte s bílou a stříbrnou.

vanocni trendy: V zahradach

Půvab okázalosti

Návrh Jana Karneta evokuje plesovou sezónu koncem devatenáctého století. Historické luxusní dekorace nás v představách přesunou do salonů a budoárů velkých honosných paláců. Jak tohoto stylu dosáhnout? Zdánlivě nesourodou zlatou, stříbrnou a černou doplňte tóny bordó až hnědé. Historické nádoby, zlaté a stříbrné sklo, kožešiny, tapetové vzory – tato kombinace u vás doma vykouzlí atmosféru tajemného světa. A tajemství přece k Vánocům patří.

Vanocni trendy: Puvab okazalosti

Vánoce v tónech
Michal Hrušecký vsadil na velice oblíbený design skandinávských zemí. Jednoduchost a používání přírodních materiálů se nevylučují se zajímavými barevnými kombinacemi, to vše s typickými severskými vzory. K přírodnímu světlému břízovému nebo dubovému dřevu přidejte pastelové tóny červené, zelené a růžové, to vše doplňte čistou bílou a váš domov bude všem příchozím evokovat severskou chatu s výhledem na fjordy.

vanocni trendy: Vanoce v tonech

Já les - Ty člověk

Zeleň ve všech odstínech, mech a další přírodniny, které jste si nanosili z podzimních procházek, to vše při vytváření tohoto stylu upotřebíte. Autor Přemysl Hytych se totiž inspiroval samotnou podstatou lesa a pohledy do jeho tajemné hloubky. K darům přírody přidejte kontrastní materiály jako porcelán, sklo nebo textil, kompozici zajímavě doplní zrezivělý kov.

vanocni trendy: Ja les - Ty clovek

Možností, jak vykouzlit doma sváteční atmosféru, je mnoho a byla by škoda soustředit se jen na tradiční vánoční motivy v podobě stromečků, hvězdiček a svíček. Inspirujte se všude kolem sebe a popusťte uzdu své fantazie tak, aby vánoční výzdoba u vás doma přesně odpovídala vaší povaze a náladě.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze