Rekonstrukce domu krok za krokem

Zateplení zateplovacím systémem ECOROCK OD ROCKWOOL

V tomto díle naší rekonstrukce se budeme podrobně věnovat zateplení zateplovacím systémem ECOROCK od společnosti ROCKWOOL, a to konkrétně přípravě povrchu před realizací kamenného obkladu.


Rovný podklad je základ
Izolační desky Rockwool Fasrock LL o rozměrech 1200 x 200 mm se používají při montáži těžších povrchových úprav, jako jsou právě například kamenné obklady. (V tomto případě je orientace vlákna kolmá.) Než se pustíme do zateplení, je důležité vědět, že tato izolace vyžaduje dokonale rovný podklad. Pokud ho nemáme, je třeba veškeré spoje po nalepení přebrousit. Teprve poté můžeme pokračovat.

Jak se provádí kotvení
Protože v případě kamenného obkladu nejprve realizujeme základní vrstvu, budeme provádět kotvení izolační vlny až následně, a to pomocí kovových hmoždinek s kovovým šroubovacím trnem a přídavným držákem izolace SBL 140+. Pak znovu provedeme základní vrstvu. V místech, kde bude finální povrchovou úpravu tvořit omítka, použijeme 4 kusy na m2.

Lepení izolačních desek
K lepení izolačních desek použijeme lepící tmel ZK-ECOROCK Normal V, který nanášíme na izolační desku FAST ROCK LL celoplošně – tzv. hřebenem. Nejdříve si izolační desku nepenetrujeme lepícím tmelem a následně naneseme vlastní lepicí tmel. Pak můžeme desku nalepit rovnou na zeď.

Penetrace
Penetrace


Nanášení tmelu
Nanášení tmelu


Osazování systémových prvků

Následně přichází na řadu osazování systémových prvků – rohových lišt na svislé části oken a rohové lišty s okapnicí na nápraží. Tato lišta slouží k vyztužení rohu, a aby v případě deště nebo tání sněhu voda nestékala k rámům oken.
Postup je následující:
Nejprve si nepenetrujeme minerální vlnu, naneseme si lepící tmel a do vlny osadíme rohovou lištu s navařenou sklotextilní síťovinou. Přebytečnou vrstvu tmelu zahladíme do armovací síťky. Přes rohy oken uděláme diagonální armování sklo textilní síťovinou o rozměrech 20x30cm. Následně rohovník i tkaninu přehladíme tmelem.

Rohové lišty
Rohové lišty

Diagonální armování
Diagonální armování


Adhezní můstek pro povrchovou úpravu
Tímto jsme získali základní vrstvu neboli základní nátěr, který slouží k vytvoření adhezního můstku pro finální povrchovou úpravu – omítku. Poté, co jsme si nanesli základní vrstvu, která nám schla minimálně 72 hodin, jsme provedli přebroušení a nakonec penetraci základním nátěrem – penetračním lakem PT-ECOROCK Grunt M. Lak se nanáší v jedné vrstvě a neředí se.

Jdeme do finále - finální omítka
Finální omítku lze nanést nejdříve 48 hodin po ukončení poslední povrchové úpravy – po nanesení základní vrstvy. Důležitou podmínkou je příznivé počasí bez deště. My jsme nanášeli omítku BR-ECOROCK SIL o velikosti zrna 1,5 mm. Protože se omítka nanáší v jednom zátahu, je důležité zajistit dostatek pracovníků. Omítka se nanáší tzv. od rohu k rohu, a to nerezovými hladítky. Drénování pak provádíme pomocí plastových hladítek s teflonovým povlakem. Tímto naše dnešní práce končí. S výsledkem jsme spokojeni.

A na co se můžete těšit v příště? V následujícím dílu REKONSTRUKCE DOMU se zaměříme na provádění základní vrstvy pod kamenný obklad.

www.rockwool.cz
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze