Úvod

Zabraňte roztočům, aby vám řádili v posteli

Představte si, že za sebou máte extrémně náročný den a těšíte se domů, až ze sebe spláchnete všechen stres a ulehnete do své milované postele. Klidu si ale neužijete, lůžko totiž pravděpodobně sdílíte spolu se dvěma miliony roztočů. Nelíbí se vám to? Poradíme vám, co dělat, abyste se o místo v posteli dělili jen se svými blízkými.


Základní pravidla

V boji proti roztočům je zásadní čistota. Protože se tito pavoukovci živí především suchou kůží, která z těla odpadá, je dobré pravidelně měnit povlečení a prát je na teplotu vyšší než 50˚C. Jinak je totiž nezahubíte. Leda byste prostěradla strkali do mrazáku. Teploty pod nulou totiž nepřežijí stejně tak jako praní na devadesátku.

Typ povlaků si vybírejte podle pohodlí. Pokud se hodně potíte, zvolte třeba chladivé saténové povlečení. V případě, že snadno prochladnete, sáhněte po hřejivém mikroplyši. Přikrývka ani polštář by neměly být z přírodních materiálů.

Sucho a vzduch

Roztoči, bakterie a plísně milují vlhko. V takovém prostředí se totiž dobře rozmnožují. Pokud máte tyto malé potvůrky v oblibě, neuděláte lépe, než když si pořídíte matraci, která špatně odvádí teplo, a položíte ji na pevný rošt z jednoho kusu dřeva. Pak už se můžete těšit na bezesné noci, převalování, rýmu, astma a ekzémy.
Pokud se rádi dobře vyspíte, vyberte si matraci z prodyšných materiálů, položte ji na lamelový rošt a zakryjte antialergickým potahem. Ten zachytí nejen kapky červeného vína, ale i pot, prach a další nečistoty. Na rozdíl do matrace lze potah vyprat, takže budete mít postel stále jako novou.

Na co nezapomínat

V ložnici se vám nesmí hromadit vlhko, proto každý den větrejte. Nejlépe hned, jakmile vylezete z postele. Než ustelete a své lože přikryjete neprodyšným přehozem, nechte svou peřinu i pyžamu vyschnout. Pokud je to možné, nepořizujte si do ložnice koberec. Drží se v něm prach a nečistoty ‒ další spřízněné duše roztočů.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze