Úvod

Zaostřeno na barvy do obývacího pokoje

Jaké barvy se hodí pro obývací pokoj? Barvy pro obývací pokoj bychom měli volit podle toho, jakého efektu bychom chtěli docílit. Jiné barvy zvolíme pokud budeme chtít útulný obývaček, kde se bude návštěva cítít tak dobře, že se jí nebude chtít vstát a odejít a naopak jiné barvy budeme volit pro studený minimalistický obývací prostor, který bude strohý a téměř prázdný nebo budeme-li se snažit třeba o styl provance. Také záleží, jestli máte obývací prostor spojený s kuchyní a jídelní částí, nebo jde o samostatnou místnost. A v neposlední řadě u volby barev opravdu hodně záleží i na tom, kolik světla v dané místnosti máte.


Základním rozlišením barev, které intuitivně pociťuje každý z nás, je rozdělení barev na teplé a chladné. Neméně důležitým rozlišením je dělení barev na světlé a tmavé.

bily obyvaci pokoj

Pokud se tedy pokoušíme náš obývací pokoj zútulnit, zateplit a vytvořit zde domáckou atmosféru, tak rozhodně nesáhneme po barvách studených. Ze studených barev, jako je modrá nebo fialová máme pocit zimy, tyto barvy působí uklidňujícím dojmem a zpomalují fyziologické procesy. Naopak teplé barvy nás podněcují k aktivitě a probouzejí v nás dobrou náladu.

modry obyvaci pokoj

Světlé studené barvy jsou barvy uklidňující světle fialová nebo světlounká modrá zároveň působí jemně a vzdušně, prostor získá dojem čistoty. Tmavé studené barvy jsou barvy elegantní, ale mohou působit až smutně.

sedy obyvaci pokoj

Teplé světlé barvy nám zvyšují pocit tepla a máme z nich dobrou náladu, jako například žlutá, oranžová. Tmavé teplé barvy jsou příjemné a útulné (hnědá, tmavě červená). Při volbě barvy do obývacího pokoje si musíme dát pozor i na množství barvy, abychom při snaze vytvořit teplý a útulný interiér neudělali z pokoje rudé peklo, nebo abychom z elegantního pánského obývacího prostoru neměli ponurou kobku.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze