Úvod

Zdraví a kvalita vody: Šest důvodů pro pořízení vlastní studny

V posledním století si majitelé obydlí zvykli, že kdykoliv otočí kohoutkem, začne z něj téci voda. Poslední vývoj počasí, vlny veder a následné prudké přívalové deště však ukazují, že v budoucnu by mohla být o tekutinu, ze které se ze 60 procent skládá i lidské tělo, nouze. Přesto, že dnes už i odlehlejší části českých vesnic a měst bývají protkané vodovodními řády, stále častěji se majitelé domů pouštějí do tradičního řešení dodávek pitné vody.


Moderním trendem nejen u novostaveb je výstavba studní. Důvodů pro investici v řádu desetitisíců je přitom celá řada: voda z vlastní studny je ve výsledku levnější a může být i čerstvější a zdravější než ta z městského vodovodu. V neposlední řadě pak s nástupem moderních domácích vodáren odpadla nevýhoda nižšího uživatelského komfortu dodávky vody ze studny.

Podívali jsme se na šest klíčových bodů, které byste měli znát před pořízením studny:

1) Za pět let zpátky:

Vlastnictví studny nepřináší jen nezávislost na městském vodovodu a možnost čerpat čerstvou vodu bez dodatečné úpravy chlorem. Zásadní výhodou je také finanční aspekt. V posledních letech se budují především studny vrtané do hloubky maximálně 30 metrů (limit, do kterého je možné vrtat bez povolení báňského úřadu). Podle obtížnosti stavby a velikosti výstrojnice se cena za vybudování pohybuje v rozmezí mezi 30 a 50 tisíci korun. Na několik tisíc přijdou také dokumenty potřebné pro úřady. K čerpání vody je nutná také instalace domácí vodárny - ceny kvalitních produktů začínají asi na šesti tisících korun.Náklady na vodu pro standardní rodinný dům se dnes běžně pohybují mezi jedním a dvěma tisíci korun měsíčně, počáteční investice se tak vrátí nejpozději do několika let.

2) Komfort jako z vodovodu:

Výhodou je, že moderní domácí vodárny dokáží pracovat prakticky neslyšně, dokonce tak, že je lze umístit i například pod dřez. Díky pokročilé elektronické regulaci a frekvenčnímu měniči umí okamžitě reagovat na otevření i několika kohoutků najednou. Nejen, že vodárna stále nehlučí, zároveň nedochází ani k nepříjemnému kolísání tlaku vody v potrubí.

3) Zdraví prospěšná:

Na českém území je v celé řadě lokalit možné dostat se díky studní k velmi kvalitní vodě. Pokud je studna řádně zabezpečena a zkontrolována, nemusí se do vody přidávat chlor. Ten sice působí jako velmi účinná dezinfekce, zároveň ale likviduje řadu zdraví prospěšných látek. V extrémním případě může být chlorování dokonce zdraví škodlivé. Jaká bude voda na vašem pozemku nejsnáze zjistíte od sousedů, kteří již studnu mají. Podrobnější informace vám pak před započetím samotného procesu vrtání podá na základě průzkumu podloží hydrogeolog.

4) Zalévání bez výčitků:

Zásadní výhodou pořízení studny je možnost čerpání vody bez dalších finančních nákladů. Při zalévání květin, nebo občasném naplnění bazénu už nebudete muset myslet na vysoký účet z vodárny. Vodu čerpáte z vlastní studny, která je jednorázovou investicí, dále už ji ale jen užíváte a hospodaříte s ní dle vlastní libosti. Chovejte se ale jako dobrý hospodář: voda je dar, se kterým by se nemělo plýtvat. Zejména v hustě obydlených oblastech může vaše nadměrné čerpání ovlivnit stav vody u sousedů a v okolí.

5) Opravdu kojenecká:

Určitě jste se již setkali s tím, že někdo na návštěvě tvrdil, že nápoj z jeho studny splňuje kvality takzvané kojenecké vody. Tímto termínem může být označována voda u které limity dusičnanů nepřesahují hodnotu 10 mg/l. Realita je bohužel komplikovanější - s intenzivní zemědělskou produkcí byla v posledních letech řada starších mělkých kopaných studní kontaminována. Za pár stokorun lze zakoupit test, který ukáže základní parametry kvality vody ve studni a dokonce nemusí ukázat žádný problém. S tím by se ale zájemce o skutečně zdravou vodu neměl spokojit. Skutečně kompletní informace o zdravotní nezávadnosti nelze prokázat jinak, než komplexní zkouškou zahrnující přes 60 parametrů, která stojí asi 7000 korun.

6) Povolení zařídí profesionálové:

Před výstavbou studny je nutné zažádat o vyjádření některé úřady - nová stavba totiž ovlivňuje stav a chování podzemní vody v okolí. Pro schválení je nutné v některých případech nechat provést hydrogeologický průzkum a následně zažádat o stavební povolení. Rozhodně proto případnou výstavbu studny od počátku konzultujte se zkušeným hydrologem. V poslední době výjimečně dochází k tomu, že výstavba nové studny není ze strany odpovědných orgánů povolena. V případech například extrémního sucha může také zodpovědný úřad přistoupit k regulaci čerpání. Většinou stanoví počet dní, kdy je možné studnu využívat, ve výjimečných případech pak dokonce může přistoupit k instalaci vodoměru sledujícího, jestli majitel nepřekročil úřadem stanovený objem čerpání podzemní vody.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze