Úvod

Zdravý spánek aneb jak vybrat vhodnou matraci

Dobrý a zdravý spánek ovlivňuje každý náš den. To, zda se ráno probudíme řádně odpočinutí a s dobrou náladou, v nemalé míře závisí na kvalitě postele – zejména pak matrace a lamelových roštů. Používáte opravdu dobrou matraci a lamelové rošty? Poradíme vám, jak vybrat správnou matraci a lamelový rošt pro klidný a vydatný spánek.


Při výběru matrace zohledněte tvrdost a materiál
Výběr matrace je věc, kterou bychom určitě neměli zanedbat. Koneckonců, v posteli strávíme až třetinu života a pohodlné spaní ovlivňuje každý náš den. Jenže jakou matraci zvolit, když na trhu je k dispozici tolik různých druhů? Základním pravidlem je orientovat se zejména podle tvrdosti matrace a typu materiálu.

Vybírat můžete z matrací z nejrůznějších materiálů – z polyuretanu, studené a líné pěny a z latexu, z pružinových či taštičkových matrací. Tvrdost matrace pak určuje typ materiálu a členění jejích zón. Široký sortiment více než 40 druhů matrací, ze kterých si zaručeně vyberete, najdete u osvědčeného českého výrobce OSTAŠ CZ, s.r.o., který již od roku 1993 vyrábí spolehlivé matrace s vynikajícím poměrem cena/kvalita.

matrace Karolina plus
Standardní i atypické matrace na míru s rychlým dodáním
Nákupem matrací přímo od výrobce získáte nejen tu nejlepší cenu, ale také detailní informace o používaných materiálech a jejich vlastnostech. OSTAŠ CZ veškeré tyto informace vždy zveřejňuje – u některých jiných prodejců a výrobců matrací třeba tyto informace úplně chybí. Vybrané výrobky vám tato česká firma dodá zdarma a velmi rychle, do 48 hodin. Nyní si také můžete pořídit dvě matrace za cenu jedné – na řadu matrací totiž platí výhodná akce matrace 1+1 zdarma.

Kromě standardních matrací vyrábí OSTAŠ CZ také matrace na míru přesně podle vašich požadavků a nároků. Chcete se dobře vyspat i na cestách? Sháníte matraci do auta či karavanu? Tento výrobce vám zhotoví i atypické tvary i složení matrací zcela dle vašich přání. Matrace na míru pak zdarma dodá do 10 dnů a do velikosti standardních rozměrů bez příplatku.
matrace Beata
4 tipy, jak vybrat správnou matraci

Váháte, která matrace bude pro vás tou pravou? Podívejte se na několik tipů, jak vybrat tu nejvhodnější matraci:


1. Promyslete, kde a jak chcete matraci využívat
Matraci vybírejte v první řadě s ohledem na zatížení, tedy na váhu osoby, která bude matraci využívat. Budete ji používat denně nebo jen občas? V případě každodenního využití, obzvláště máte-li potíže s klouby či zády, se vyplatí uvažovat o investici do dražší matrace. Pokud chcete matraci využívat občasně, například na chalupě, dobře poslouží i levnější polyuretanová matrace. Investice do matrace je pak zpravidla i úměrná její kvalitě a životnosti. Běžná životnost kvalitní matrace dosahuje zhruba 10 let, u nejkvalitnějších matrací z latexu, líné pěny nebo u taštičkových pružinových matrací však může být i mnohem vyšší.

matrace Klara
2. Zaměřte se na tvrdost, rozměry a výšku matrace
Tvrdost (nebo také tuhost) je základním kritériem pro výběr matrace. Měla by správně rozložit váhu vašeho těla a držet páteř ve správné poloze. Obecně platí, že lidé s vyšší váhou by měli využívat spíše tvrdší matraci, lidé s nižší váhou pak zase měkčí. Záleží však také na vašich zvycích při spaní a na tom, na jaké matraci dlouhodobě spíte. Správně zvolená matrace by vás při ležení také neměla nikde tlačit a měla by se prohnout pouze v místě většího tlaku. Matrace mají po své délce tři až sedm různě pevných zón, které jsou na nich umístěny podle zatížení. Kopírovací schopnosti matrace podstatně ovlivňuje výška matrace – pro občasné přespání bohatě postačí výška 10 až 15 cm, avšak pro trvalé spaní se vyplatí spíše matrace o výšce 16 až 24 cm. Délka matrace pak musí odpovídat velikosti vaší postele. Měla by být minimálně o 10 cm, lépe o 20 cm delší, než je vaše výška. Standardní šířka je pak 90 cm na jedno lůžko.

3. Materiál a potahy matrace hrají důležitou roli
Tvrdost matrace ovlivňuje zejména použitý materiál. Latexová matrace má nízkou až střední tvrdost, matrace z líné pěny střední až vyšší, matrace pružinová, polyuretanová a ze studené pěny pak střední až vysokou tvrdost. Důležité je i to, aby matrace byly vyrobeny ze zdravotně nezávadných a antialergenních materiálů. Při výběru potahů na matrace se pak vyplatí vybírat takové, které jsou snadné na údržbu – v tomto ohledu vychází nejlépe snímatelný potah z kvalitní pletené látky, jenž jde v případě potřeby jednoduše sundat a vyprat.
matrace Denisa
4. Nezapomeňte na dobrý podklad pod matraci
Při výběru správné matrace byste neměli zapomínat také na vhodný podklad. Ideálním podkladem pro téměř všechny druhy matrací je lamelový rošt (výjimkou jsou pouze standardní pružinové matrace uložené na pevnou desku). Každý prodejce vám určitě nabídne také kvalitní lamelové rošty v nejrozmanitějším provedení – od základních modelů až po propracované typy s elektromotorem a dálkovým ovládáním.

Kvalitní spánek a zdravá záda – vhodná matrace zkrátka dělá divy. Pro výběr správné matrace i lamelového roštu neváhejte využít bezplatné odborné poradenství OSTAŠ CZ, firmy se skutečně osobním přístupem ke každému zákazníkovi.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze