Úvod

Barevné kruhy - základ pro váš interiér

Již několikrát jsem se v článcích zmiňovala o barevných kruzích, což je vlastně jen forma uspořádání barev spektra do podoby kruhu. Barvy vedle sebe leží na barevném kruhu tak, jak na sebe navazují podle vlnových délek, lze to také vidět třeba u duhy.


Barevných kruhů vzniklo v historii opravdu mnoho, ale čím více se blíží přítomnosti, tím více jsou přesnější. Asi nejznámějšími tvůrci barevných kruhů jsou Johan Wolfgang Goethe či Johannes Itten spojovaný se školou Bauhaus a jeho kruh se rozhodně dá považovat za rozpracovanější než Wolfgangův.

barevny kruh od Goethe

Máme dva různé kruhy, první pracuje s přirozenými pigmenty barev a neobsahuje tedy všechny barvy spektra a říkáme mu kruh umělecký, druhý kruh realistický odráží současné vědění o optice a fungování barev. Ten obsahuje 12 základních barev.
realisticky kruh
Každý z těchto kruhů má jiné primární barvy ze kterých vznikají další a další barvy mícháním vždy dvou sousedících barev. Primární barvy uměleckého kruhu jsou žlutá, modrá a červená, ale realistický kruh má jako primární barvy žlutou, azurovou a magentu tady jde tedy o barvy modernější hlavně v použití pro interiér. Už tedy v tomto základu barevného kruhu je vidět jasný rozdíl mezi kruhy v tom jaké barvy používají.

interier podle realistickeho kruhu

Při tvorbě interiérů je dobré vybrat si jeden z těchto kruhů a podle něj se řídit při výběru barev, příliš se nedoporučuje oba dva kruhy míchat, protože každý z nich je jiný a bylo by potřeba opravdu velkého citu, aby výsledek byl dobrý.

Zdroj foto: ferrerolegno.cz, e-studium.wz.cz, fc.07.deviantart.net, fancycribs.com
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze