Úvod

Co ohrožuje zdraví malých školáků? Boty, matrace, stůl či židle?

Zdraví dítěte ohrožuje jakákoliv strnulá nebo nepřirozená pozice. Takové stavy může způsobit např. nevhodná obuv, špatná kvalita matrace, nevhodná židle či nesprávně vysoký stůl. Obuv nosí dítě po celý den, v posteli spí celou noc a u psacího stolu sedí i několik hodin denně. Takže působení na tělo dítěte je veliké. Je tedy v plné zodpovědnosti rodičů jaké dennodenní podmínky pro život dítěte vytvoří.


V podstatě jde o to, aby se předcházelo svalovým tuhnutím ve strnulých pozicích a k deformacím páteře jako následek nepřirozených poloh. Správná chůze, zdravý spánek a vhodné sezení jsou tou nejlepší prevencí proti poškozování zdraví, bolestem a ztrátě koncentrace. Chcete-li mít chytré a úspěšné dítě, vytvořte mu ty správné podmínky pro každodenní život.

Při nástupu do základní školy dochází k zásadní změně životního stylu dítěte. Neustálý volný zdravý pohyb v mateřské školce přechází v řadu povinností spojených s dlouhodobým relativně "strnulým" sezením ve školních lavicích a poté i v dětském pokoji. Zvyšují se nároky na koncentraci při školní výuce a učení doma. V tomto období je tedy velice vhodné dítěti tak trochu pomoci a pořídit mu vhodnou židli a psací stůl do dětského pokoje. Zdravé sezení podpoří jeho motivaci k učení, podpoří koncentraci a sníží únavu.
zdravy rust deti
Na co je třeba myslet při výběru pracovního stolu a židle pro malého školáka?
Stůl by se měl nejen líbit, ale musí být především funkční, a to po celou dobu základní školy.
Neustále rostoucí dítě potřebuje stůl rostoucí, jehož výšku lze postupně zvyšovat tak, aby pracovní plocha byla přibližně ve výšce 1-2 cm nad úrovní volně spuštěných loktů. Například děti s výškou postavy 108 cm potřebují mít výšku stolové desky cca 53 cm.
Ideální stůl by měl mít pracovní desku naklápěcí i pevnou. Nastavit náklon hlavní pracovní desky je velký bonus, který zmírňuje nepřirozené posouvání hlavy a krku dopředu. Pevná deska pak slouží pro odložení předmětů, které by při naklápění spadly. Čím blíže je dostupná, tím lépe ! Povrchová úprava desek je vhodná laminovaná, neboť je odolná a dobře čistitelná.
Dalším bonusem je vysouvací šuplík pro odkládaní psacích potřeb, popř. i klávesnice počítače. Mezi praktické doplňky patří pak různé přídavné poličky a nadstavce. Oblíbený bývá také pojízdný kontejner, který je vhodný nejen pro uložení školních potřeb, ale může sloužit i jako provizorní sezení pro rodiče.
V neposlední řadě musí mít stůl takové bezpečnostní prvky a takovou konstrukci, aby nehrozilo riziko úrazu ( oblé hrany, žádné malé díry pro skřípnutí prstů, žádné riziko při naklápění desky).
stul Profi3 s naklapeci deskou a zidle Freaky 2436
Stůl Profi3 32P3 s naklápěcí střední deskou a velkým vysouvacím organizérem a židlí Freaky 2436 (výrobce MAYER CZ)

Stul RACING 32R2 s naklapeci predni deskou, pojizdny kontejner a zidle MyPony 2435
Stůl RACING 32R2 s naklápěcí přední deskou, pojízdným kontejnerem a židlí MyPony 2435 s výškou sezení od 33 cm a integrovanou podložkou pro ještě menší děti (výrobce MAYER CZ)


Jak vybrat vhodnou pracovní židli do dětského pokoje?
Protože správné sezení vyžaduje mít chodidla pevně na podlaze a současně mít nohy v kolenou ohnuty v úhlu přibližně 90 stupňů, není to u rostoucích dětí tak jednoduché. Židle musí umožňovat postupnou změnu výšky sezení, a to po celou dobu základní školy. Například školák vysoký 108 cm by měl sedět ve výšce cca jen 31 cm, zatímco školák vysoký 180 cm ve výšce cca 46 cm. Vhodnou oporu zad při dlouhodobém sezení musí umožňovat opěrka, o kterou je možné se pohodlně opřít celými zády - proto musí být nastavitelná tzv. hloubka sezení. Židle by měla být na nosném kříži s pojezdovými kolečky, protože ty umožňují s židlí snadno manipulovat, zejména přisouvat a odsouvat od pracovního stolu. Pokud máme dítě více aktivní, tak se vyhneme konstrukci na plynovém pístu, který se otáčí příliš volně. Vhodnějším řešením je buď tzv. neotočný píst (lze jen nastavovat výšku a pojezd židle zůstává jen na kolečkách ) nebo židle se sedákem uchyceným na pevném rámu. Nezapomeňte také vždy na nutnost vysoké kvality potahu a co nejdelší záruku výrobce.

zidle MyPony 2435
Židle MyPony 2435 s možností blokace koleček (výrobce MAYER CZ)

zidle Actikid 2428 A2 PN
Židle Actikid 2428 A2 PN s neotočným pístem (výrobce MAYER CZ)


Pokud musíme dítě posadit k vysokému dospěláckému stolu, není to určitě ideální
Jestliže musíme z různých důvodů použít vysoký dospělácký stůl pro dítě nastupující do základní školy, musíme zajistit alespoň správnou výšku sezení ( výška stolové desky by měla být cca 1-2 cm nad volné spuštěnými lokty sedícího ).
Problém je zde ale s nohama, které by neměly viset volně, protože jednak dochází k omezení oběhu krve stlačením stehenních tepen a žil na přední hraně sedáku a rovněž není zdravé, pokud se dítě nemůže opírat o chodidla a ovlivňovat tak postavení celé své páteře.
Nouzovým krátkodobým řešením může být provizorní pevná podložka pod chodidla, která poskytne alespoň nějakou oporu. Na trhu jsou židle například s kruhovou oporou nohou ( židle Actikid, Freaky, Freaky Sport a Smarty v provedení VPK - vše výrobce Mayer).
zidle Actikid Freaky 2436 VPK
Židle Actikid Freaky 2436 VPK s vyšším pístem a kruhovou oporou nohou pro nouzové řešení práce u vysokého psacího stolu (výrobce MAYER CZ).

sortiment spolecnosti MAYER


Značkový nábytek MAYER – osvědčená kvalita
Již více než 20-tileté pozitivní zkušenosti s kvalitou dětského nábytku MAYER jsou cennou zárukou kvality výrobků. Výrobce se zaměřuje na dětský rostoucí nábytek pro děti od cca 4 let až do dospělosti. Oficiální záruční doba je pětiletá včetně čalounění, skutečná doba užívání je však mnohem delší. Většina výrobků je expedována do 2 dnů po jejich objednání na jakoukoliv adresu v ČR a SR.

Mezi osvědčený nábytek patří zejména rostoucí židle Freaky, Freaky Sport, Actikid a rostoucí stoly Profi3 s velkou zásuvkou v základní ceně – vše značkové výrobky společnosti MAYER CZ. V roce 2016 se sortiment rozšířil o zcela nový koncept dětské židle MyPony a bílé provedení stolů, kontejnerů a poliček.
logo MAYER
Chcete-li podrobnější informace o nových židlích MyPony, stáhněte si katalog MyPony. Všechny ostatní výrobky si můžete prohlédnout na www.mayer.cz/kids.
Chcete-li tento nábytek koupit, stačí navštívit nejbližší kamennou prodejnu se vzorky nábytku a čalounění (viz mapa prodejců), zboží vyhledat u internetových prodejců nebo navštívit přímo e-shop výrobce www.detska-zidle.cz.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze