Úvod

Co potřebuje malá kuchyně?

Máte malou kuchyňku? Tak to potřebujte využít každičký kousíček místa! Poradíme Vám, jak z malé kuchyně vytvořit malou velkou kuchyni! Zde jsou naše nápady a tipy!


Šetřit místem se musí umět! 
Zní to celkem logicky. Kdo má malou kuchyni, ten musí šetřit místem. Ale pozor! Šetřit místem se musí umět! Kde všude si tedy můžete dovolit ušetřit trochu prostoru, a kde by Vám naopak šetření uškodilo? To se dočtete hned na následujících řádcích. 

Co opravdu potřebujete?
Co opravdu potřebujete? To je klíčová otázka. Některé kuchyňské prvky jsou natolik významné, že se bez nich neobejdete ani v malé kuchyňce. O které se jedná? Zejména o varné a mycí centrum. Přece jen bez plotny, dřezu a pracovní desky (skauti a zálesáci jistě prominou)se vařit nedá. 

Sehnat menší varnou desku je sice poněkud obtížnější, rozhodně to však není nemožné. Také dřez může být prostorově skromnější. Pamatujte však na to, že délka pracovní desky je jednou z věcí, na její velikosti se šetření opravdu nevyplácí. Pokud ji podstatně zkrátíte, získáte tak sice prostor pro myčku nádobí, jakmile se však pustíte do přípravy pokrmů, budete si připadat, jako by Vám někdo svázal ruce. Ale bez myčky nádobí se obejdete, nebo ne? Že ruční mytí nádobí vyloženě nesnášíte? Nu, dobrá, v tom případě můžete zvolit nějakou menší myčku. 

Kde můžete šetřit 
Jinak je tomu se skladovacími a úložnými prostory. Zde trochu místa ušetřit můžete. Chce to jen, stanovit si priority, a ponechat v kuchyni pouze tu část vybavení (a zásob), kterou skutečně potřebujete. Talíře po babičce, z nichž jíte jednou do roka, zde nemají co pohledávat. Stejně tak čisticí prostředky do kuchyně mohou být uloženy v úplně jiné místnosti. A co nadbytečná dekorace, která jen chytá prach, a přitom Vám zabírá cenné místo? Šup s ní do sklepa nebo na půdu! 

Aby to kuchyňce slušelo 
Pokud se chcete ve své kuchyni cítit příjemně, rozhodně nepodceňujte její výsledný estetický dojem. Jestliže do úzké nudle úspěšně, leč suše, nacpete všechno vybavení, o němž se domníváte, že se bez něho neobejdete, ve Vaší kuchyni nejspíš příliš útulno nebude. Svým vzhledem bude připomínat spíše skladiště. A přitom malé místnosti mají tak velké předpoklady k tomu, aby byly útulné! 

Spojte místnosti! 
Než přistoupit k variantě přecpané nudle, je lepší, uvažovat o možnosti propojení kuchyně se sousední místností, nejčastěji tedy s obývacím pokojem. Do středu obytné zóny pak totiž můžete přesunout jídelní kout (či barový pult s několika židlemi) a tím ušetřit trochu místa, které využijete ve prospěch kuchyňské linky. Získáte tak více prostoru pro pohyb, což je pro každodenní provoz v kuchyni více než důležité. Ve finále pak místo toho, abyste se tísnili v úzké nudličce, můžete využívat všech výhod spojité obytné zóny. 

Optické klamy a další triky
Svou malou kuchyňku můžete trochu zvětšit také opticky. Připomeňme si alespoň ty základní triky. Světlé barevné odstíny, instalace zrcadel, skleněné police a skleněné desky jídelních stolů, či leštěné kovové doplňky, to všechno dokáže Vaše malé srdce domova vizuálně zvětšit.

K řešení Vaší prostorové tísně mohou dále přispět hluboké plnovýsuvné zásuvky. Za zmínku rovněž stojí závěsné systémy, kam si můžete pověsit pomocníky, které během přípravy pokrmů nejčastěji používáte. Například sběračku, obracečku, menší pánvičku a Váš oblíbený nůž.

Pokud si opatříte menší digestoř, získáte další prostor navíc. Můžete jej využít k umístění přídavné horní skříňky. Nezapomeňte využít také výklenků, lze do nich zabudovat poličky a ty pak zamaskovat stylovým textilním závěsem, případně stahovací roletou. 

Jak vidíte, i v malé kuchyni se dá žít! Chce to jen pár dobrých nápadů.


Kam dál?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze