Úvod

Dřevostavba: Zjednodušte si její údržbu

Dřevo jako materiál je stále populárnější. Lidé se vracejí k přírodním produktům, a to zdaleka ne pouze u rekreačních objektů. Domy ze dřeva a dalších přírodních materiálů mají řadu funkčních výhod a lépe zapadají do rázu okolní krajiny. Je s nimi ale také spojená o něco náročnější údržba. Přečtěte si, co vám pomůže udržet dřevostavbu dlouhodobě v dobrém stavu a bez velké práce.


Dřevostavba nové doby
S použitím materiálů, které se využívaly ke stavbám v minulosti, se nevracíte do dávných dob. Podobně jako v jiných odvětvích je trendem propůjčovat osvědčeným materiálům moderní funkce i estetiku. Dřevostavby jsou proto oblíbenými pasivními domy, které se chytrými způsoby zapojují do okolní krajiny namísto toho, aby ji porušovaly.

Proto není od věci uvažovat při stavbě dřevostavby o zakomponování prvků inteligentní domácnosti. Ta vám zajistí bezpečnost celého objektu, ať už ho obýváte dlouhodobě nebo pouze rekreačně, a značnou úsporu energií. Například chytrý termostat dokáže regulovat teplotu podle obývaných místností, podobně umělé osvětlení zajistí světlo pouze v místě a v čase, kde a kdy je to potřeba. Nestane se vám tak, že něco zapomenete vypnout a budete se muset vracet, protože vše můžete ovládat také na dálku.

Přenechte úklid jiným
V domě je více práce nejen z důvodů rozlohy objektu. Na rozdíl od bytu se v něm více hromadí prach a obzvlášť v některých oblastech více trpí plísní a okolními přírodními vlivy. Důležitá je proto především pravidelná údržba. Tu si lze ale značně usnadnit, a to zautomatizováním. Robotický vysavač se pravidelně postará o všechna zákoutí, je ale třeba myslet na tento způsob údržby už při zařizování domova a upravit podle toho podlahy a vstupy. Podobně si lze ušetřit práci i v okolí domu automatickou sekačkou trávy. Tento tichý pomocník udrží trávník vždy v ideální délce.

Účinně proti vlhkosti
Dům z přírodních materiálů je náchylnější k působení okolní vlhkosti. Zásadní je už způsob jeho stavby, mnohému se dá ale předejít také správným udržováním interiéru. To první, nad čím byste měli uvažovat, je protiplísňová malba. Jedná se o speciální nátěr, který oproti klasickým obsahuje navíc fungicidní látky, které plísně ničí a fungují také jako prevence.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze