Úvod

ERGONOMIE – jaké jsou naše dosahové možnosti v interiéru?

Dnešní článek věnujeme dosahovým vzdálenostem člověka, podle těchto vzdáleností jsou pak dimenzovány třeba velikosti psacích stolů či výšky a hloubky polic.


Pokud budete řešit úložné prostory je dobré si uvědomit, že s rostoucí výškou se snižuje vzdálenost dosahu vaší ruky a že dosahy dané délkou paže nejsou příliš závislé na výšce osoby - délka paže se liší pouze o cca 5cm na 15 cm výšky člověka. Poté se zamyslete nad tím, zda se ve výšce bude ještě něco ovládat rukou (uchopovat, mačkat, posouvat) potom výšku snižte určitě alespoň o 7cm.

satni skrin

Je také důležité vědět, že většina lidí potřebuje uchopovaný předmět vidět, pokud budete tedy řešit zásuvky ve výšce, tak si uvědomte, kam až vidíte. Pro příklad pro postavu výšky 165cm je maximální výška dosahu 190cm pokud chcete předmět z úložného prostoru již uchopit, maximální dosah na hranu je 209cm a maximální výška šatní tyče by byla 180cm.

ergonomie - dosahova vyska

Pro tuto stejnou postavu je ideální výškový dosah vestoje v rozmezí 70cm a 130cm. Výška 130cm je zároveň maximální výškou, kdy daná osoba vidí na ukládaný předmět a má přehled o uložených věcech na poličce.

Pokud sedíte, jsou dosahové vzdálenosti ovlivněny sníženou výškou ramena a menší pohyblivostí. Pohodlný dosah je tedy pouhých 50cm. Maximální výška poličky nad stolem je kolem 130cm, už není moc pohodlná a závisí na hloubce stolu.

ergonomie - dosah v sede

Směrem dolu je dosah také citelně omezen, v dnešní době není člověku moc pohodlné ohýbat se až na zem, proto není vhodné umisťovat police nízko nad zemí.

satna bocni pohled

Pokud dimenzujete úložný prostor pod úrovní kolen, je dobré si uvědomit, že člověk v podřepu či sehnutý zabírá více místa a je tedy nutné pamatovat na potřebný prostor před úložnými prostory pro pohodlné skrčení. Všeobecně lze říct, že v nízkých polohách jsou určitě vhodnější zásuvky než poličky, lépe se ovládají a navíc chrání před prachem, což je v dnešní době uspěchanosti podstatné plus.

Zdroj foto: Nábytek Hanák
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze