Úvod

Inspirace z kancelářského prostředí

Zcela jistě chápeme, že by si nikdo z Vás nepřál domov připomínající pracovní prostředí velké administrativní budovy, nejčastěji sídla společnosti či moderního výrobního závodu. Na druhou stranu inspirace některými designovými prvky z tohoto prostředí může být velmi zajímavá i pro interiér Vaší vlastní pracovny.


Něco málo z historie
S prvními zmínkami o skutečných administrativních prostorách se setkáváme v období starověkého Řecka a Říma, kdy se tyto prostory soustřeďovaly na veřejných prostranstvích. Jejich využití bylo poměrně široké. Forum Romanum sloužilo k obchodním i soudním účelům, stejně dobře jako k veřejné zábavě. 

Známým typem administrativní budovy, která se používá od středověku až do současné doby, je radnice. 

Budovy z období novověku, kdy zesílil rozmach průmyslové výroby, se svým designem od radnice diametrálně odlišují. Teprve v 19. století se ustálila tradiční forma pojetí administrativní budovy, se kterou se denně setkáváme. Tady však vývoj administrativních budov zdaleka nekončí. Poslední desetiletí 20. století jsou spojována se vznikem nových kovových konstrukcí. Ve výškových budovách s velkými prosklenými prostory najdete nadčasově pojaté administrativní prostory, které zůstanou moderní i za několik let.

Pohled z okna
Okno je klasickým transparentním materiálem obalové konstrukce budovy. Zastavíme se u něj především z toho důvodu, že se jedná o důležitý architektonický prvek podílející se tvorbě interiéru. Okna jsou přirozeným zdrojem denního světla a oproti klimatizaci zcela přirozeným způsobem větrání budovy. Měla by zabezpečovat především světelnou i optickou pohodu. Interiéry budov se osvětlují dvěma způsoby. Horním a bočním osvětlením a jejich kombinacemi. Boční osvětlení se využívá nejčastěji, protože to přicházející shora lze využít pouze v nejvyšším patře budovy. 

Okna se vyrábějí z různých materiálů. Nejlepší izolační vlastnosti mají plastová okna, která však svým designem vyhovují pouze moderním novostavbám. Pokud máte pracovnu v podkroví, můžete využívat osvětlení přicházejícího shora střešními okny. Jinak můžete k dostatečnému prosvětlení využít jednu nebo dvě prosklené stěny (uspořádané do písmene L, nikoli protilehlé). Pracovní stůl by měl být umístěn čelem k jedné z nich.

Umělé osvětlení a jeho design 
Vzhledem k tomu, že při práci administrativního charakteru získáváme zrakem většinu informací a následky špatného osvětlení nás mohou po nějaké době nepříjemně zaskočit zdravotními problémy, jak fyziologického, tak psychického charakteru, je třeba mu věnovat náležitou pozornost. Pracovní plocha by měla být osvětlena stolní lampou s posunovacím ramenem s kloubem, aby tak osvětlila pouze tu část stolu, kde pracujeme. Její světlo by mělo přicházet zleva (v případě leváků zprava) a nemělo by člověka oslňovat.



Stolní lampa Tizio od Richarda Sappera vyrobená z lehčeného hliníku s vyvažovacími tělísky patří díky své plné nastavitelnosti mezi nejoblíbenější lampy již mnoho let. Jako jedna z prvních využívala halogenovou žárovku. Neméně známá je lampa Anglepoise (neboli pantograf), která je založena na principu vyvažovacích pružin napodobujících fungování svalů lidské ruky.

Mobilní kontejner
Kancelářský stůl společně se židlí patří mezi základní zařizovací předměty každé kanceláře. Protože o samotných židlích pojednává jiný z našich článků, zaměříme se nyní na pracovní stůl. Ten se skládá z pracovní desky umístěné na podnoží. Obvykle obsahuje mobilní kontejner, který byl donedávna pevnou součástí pracovního stolu, takže nebylo možné využívat jeho současné výhody. Mobilní kontejner sloužící k ukládání kancelářských pomůcek lze totiž v případě potřeby přisunout, nebo zase odsunout, protože je na kolečkách. Tento praktický doplněk jistě oceníte ve své domácí pracovně. Vyrábí se v mnoha provedeních, co se barev i použitého materiálu týče. Víc už Vám dnes neprozradíme. Na další šikovné tipy se však můžete těšit příště! 

Foto 1: www.dailyicon.net
Foto 2:
kmd.knowlimits.cz

Přečtěte si také: Interiérové dveře
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze