Úvod

Jak na fasádní obklady

Možností, čím obložit dům, je dnes spousta: kámen přírodní i umělý, dřevo či jeho imitace, cihly, beton… Rozhodování je o to těžší, že v podstatě vybíráte na celý život. Na co se při tom soustředit?


Vybírat fasádní obklad byste měli podle těchto kritérií: jak se vám líbí, kolik jste ochotni vynaložit času a peněz na údržbu, jak je trvanlivý a samozřejmě, kolik peněz na jeho pořízení máte. Pozor však na zdánlivě výhodné nákupy levnějších materiálů – mohou se vám hodně prodražit při následných opravách či dokonce výměně celé fasády.

Přírodní materiály jsou in

Jako v mnoha dalších oblastech našeho života je i v architektuře vidět tendence návratu k přírodním materiálům. Kdo touží po fasádě, kterou jednou vybere a od té doby má klid, určitě by si neměl pořizovat dřevěnou. Jakkoliv je krásná a ekologická, přece jen vyžaduje ze všech materiálů nejvíce údržby. Bezúdržbový je přírodní kámen, avšak je drahý a kvůli jeho váze se lépe realizuje, počítá-li se s ním už při plánování domu. Na pohled krásná je cihlová fasáda, evokující anglický venkov. Buď můžete použít lícové cihly, které se přizdívají k vnější zdi, anebo obkladové pásky. Ty se vyrábějí v různých povrchových úpravách. Instalují se tak, že se lepí a následně spárují.

podezdivka zdobi fasadu

Fasáda, kterou rychle postavíte a o víc se nestaráte

Jednodušší metodou, jak mít pevnou a bezúdržbovou fasádu, je tzv. skládaná fasáda, což je jedna z forem odvětrávané fasády. Ta v domě udržuje optimální hladinu vlhkosti, a v případě vlhkých domů taková fasáda dokonce sama aktivně vlhkost odvádí. Obklady se skládají do sebe jako stavebnice, bez nutnosti použít maltu nebo lepidlo. Díky tomu probíhají práce opravdu rychle – během týdne můžete mít fasádu na domě hotovou, a to v jakémkoliv ročním období. Navíc odpadají případné pozdější problémy s pojivovým materiálem. Některé z obkladů, například značky Novabrik, mají tvar důmyslně navržený tak, aby pod fasádu nemohla proniknout dešťová voda. Obklady jsou z lehčeného betonu a vyrábějí se v mnoha barevných a povrchových variantách. Před skládáním samotných obkladů je potřeba vystavět vymezovací rošt, do kterého se nejprve instaluje izolace – rychlou a spolehlivou metodou je například izolační bezespará pěna. Tyto práce je lepší nechat na odbornících, ale samotnou stavbu obkladů už zvládne každý šikovnější kutil sám – je to opravdu jednoduché, systém je podobný perodrážkám na parketách, avšak na výšku. Obklady jsou odolné proti požáru a dům izolují jak tepelně, tak i akusticky, což oceníte zejména v sousedství rušné silnice nebo vlakové dráhy.

skladana fasada

Jak bude vypadat?
Fasádní obklady velmi výrazně ovlivní vzhled celého domu. Je proto dobré se poradit s architektem. Nejen, že vám poradí ten nejvhodnější fasádní obklad s ohledem na vaši nemovitost a její umístění v krajině včetně povětrnostních vlivů, ale také vám připraví vizualizaci, díky níž si budete moc svůj dům v novém kabátě lépe představit.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze