Úvod

Jak na provětrávanou fasádu

O tom, že fasáda musí být prodyšná, aby se v domě netvořilo nadměrné vlhko a následně plísně, není pochyb. Jak se taková fasáda dělá?


Provětrávané neboli skládané fasády jsou zdravější a trvanlivější alternativou k běžně používaným kontaktním fasádám izolovaným např. polystyrenem. Mají totiž na rozdíl od něj trvalou odvětrávací, a tím i odvlhčovací schopnost. Můžeme je také nazvat jako zavěšené či nelepené fasádní obklady. Hojně se používají i na podezdívky. Stavebnicový systém pak umožňuje kdykoliv na podezdívku plynule navázat a obložit celý dům. Výhodou také je, že je jde snadno například z důvodu rekonstrukce či přestavby kdykoliv rozebrat a znovu složit.

Stačíte na to sami?
Na internetu najdete tipy, jak lze zateplit dům či chatu svépomocí, ale odborníci takový přístup příliš nedoporučují. Laik se může snadno dopustit na první pohled drobných chyb. Málokdo si uvědomí, že pro bezvadnou funkčnost provětrávané fasády je nutná vzájemná koordinace jednotlivých řemesel a v případě neodborného provedení dochází ke zbytečným chybám. Následná náprava těchto nedostatků je vždy velmi problematická a finančně náročná. Jednou z častých chyb je například absence větracích otvorů nebo použití nekvalitního materiálu. Na druhou stranu, když si vyberete důmyslně navržené obkladové systémy, tak po konzultaci s odborníkem, jako šikovný kutil, zvládnete realizaci také.

Jak se staví provětrávaná fasáda?
Nezbytnou součástí provětrávané fasády je rošt. Nosný rošt bývá nejčastěji ze dřeva, ale ideálně může být i z lehkého hliníku. Dalším prvkem skladby je izolace. Buď v podobě desek, například od české značky Rotaflex, nebo lehké bezesparé pěny (např. Icynene). Pěna je nejen volně prostupná pro vodní páry, ale dokonce i dokáže sama aktivně odvádět vodní páry ze staršího zdiva. Izolaci je však samozřejmě nezbytné ochránit vnější vrstvou před slunečními paprsky či mechanickým poškozením. Důvody jsou pochopitelně i estetické.

Provetravana fasada Novabrik
I dům v minimalistickém duchu může vypadat elegantně.

Kudy proudí vlhkost?
Dříve bylo nezbytné vytvořit mezi izolací a fasádou vzduchovou mezeru. Bez ní by nemohl mezi obvodovým zdivem a fasádou proudit vzduch a odvádět tak vlhkost. Moderní způsob, jaký nabízí například česká značka Novabrik, se už ale bez vzduchové mezery obejde. Samotné fasádní obklady, vyrobené z lehčeného betonu, jsou totiž natolik prodyšné, že umožňují průchod vzduchu a vlhkosti, aniž by se zhoršila tepelně-izolační vlastnost fasády.
Naopak, pomocí takového řešení lze ušetřit např. u rodinného domu za vytápění až 25 tisíc korun měsíčně.
Ačkoliv pod slovem beton si většina z nás nejspíše představí světle šedivou unifikovanou hmotu, fasádní obklady se vyrábějí v mnoha dezénech a typech povrchů.

Odvetravana fasada Novabrik
Rozmanitost odvětrávaných fasád umožňuje vtisknout domu neotřelý osobitý vzhled.

Díky tomu, že se skládané odvětrávané fasády staví tzv. suchou cestou bez použití malty či jiného pojiva, není realizace omezena ročním obdobím. Není potřeba ani technologických odstávek, takže celý dům může mít do týdne zcela novou tvář. Tu však vybírejte pečlivě, protože je pravděpodobné, že ji na domu budete mít nezměněnou nejméně 50 let.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze