Úvod

Jak působí množství barvy na atmosféru v interiéru

Barva hraje v interiéru nepochybně jednu z hlavních ne-li dokonce hlavní roli. Rozhodně můžeme říct, že nám barvy udávají hlavní atmosféru interiéru a je tedy opravdu důležité se nad výběrem barev zamyslet. Jaký vlastně chceme interiér? Romantickou, něžnou, chladnou, dramatickou či přírodní atmosféru? Chceme mít interiér světlý? Nebo naopak tmavý? Útulný? Či vzdušný?


Jak nám na atmosféru působí sytosti a jas a jak na nás působí jednotlivé barvy jsem již zmiňovala, ale neméně důležité pro výslednou atmosféru jsou i vzájemné poměry barev v interiéru.

cerveny interier s bilymi a sedymi doplnky

Budeme-li mít třeba červeno-bílé schéma, tak jinak působí interiér, kde převažuje bílá barva a červenou najdeme pouze v akcentu a jinak na nás bude působit schéma, kde budou rudé stěny i podlaha a bílá bude pouze v akcentu. Toto schéma by bylo nanejvýš provokativní, ale první variantu můžeme pokládat za svěží modernu.

dramaticky cerveny interier s cernym akcentem

A jak na nás bude působit toto stejné schéma, pokud červenou barvu odsytíme a z bílé barvy se stane smetanová či písková? Potlačená červená dostane najednou z provokativní moderny venkovskou atmosféru, obzvlášť pak v kombinaci s pískovou místo bílé.

venkovsky styl

Podobně si to můžeme odilustrovat také černobílém schématu, pokud budeme mít čistě bílý interiér s černým akcentem , tak bude působit velmi čistě a formálně, zatímco černý interiér s bílým akcentem bude výrazné drama.

elegantni bily interier s cernym akcentem

Nejen na to jaké barvy si vybíráme, ale také na jejich poměry je důležité dát si pozor, nejčastěji používaná kombinace je pozadí s akcentem, což znamená, že velké plochy jako jsou podlahy či stěny pokrývá jedna barva a akcentní barva se vyskytuje na drobných předmětech, akcent je většinou kontrastní a do interiéru vnáší dynamiku, živost či rozruch a činí ho zajímavým. Pozadí většinou pokud tomu záměrně nechceme jinak je potlačené světlé či tmavé a většinou odsycené.

tmavy interier

Zdroj foto: wallpaperrs-start.com, minimalisti.com, interiornity.com, axsoris.com, freshome.com, gemmbook.com
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze