Dětský pokoj

Jak vkusně a prakticky zařídit dětský pokoj?

Ať už zařizujeme dětský pokoj školákovi nebo novorozeněti, je dobré sledovat pravidla, která nám usnadní interiéru porozumět a vybavit ho tedy zkušeně a jako profesionální interiérový designér.


Každý, kdo už dětský pokoj někdy zařizoval bez odborné pomoci, jistě slyšel množství rad k volbě barev, uveďme tedy psychologii barev v dětsky orientovaném interiéru na pravou míru. Pokud zařizujeme pokoj pro miminko či batole, je vhodné sáhnout po sytých a čistých barvách základního spektra (modrá, červená, zelená, žlutá), které rozvíjí dětské instinkty a reakce. Není pravdou, že ideální pro batolecí pokoj jsou barvy neutrální, protože ty, na rozdíl od sytých barev, dětskou představivost neposouvají.

pestre barvy v detskem pokoji pro nejmensi

Věnujeme-li se pokoji pro předškolní nebo školní děti, nemusíme pravidla sledovat striktně, je dobré však mít na paměti, že pokoj nezařizujeme pro sebe, ale pro dítě. Volit tedy budeme takové barvy, které korespondují s osobními zájmy a zálibami. Je-li dítě kreativní a umělecky založené, můžeme sáhnout po červené, oranžové nebo žluté barvě, pokud rádo tráví čas v přírodě a hraje si spíš venku, přirozeně zvolíme modrou, zelenou nebo i šedou barvu.

vetsi deti nechte, ať si barvu pokojicku zvoli sami

Klíčovou vlastností dětského pokoje by měla být schopnost pojmout obří množství předmětů a to ideálně tak, aby prostor vypadal čistě, přehledně a vše bylo dostupné dětským rukám. Náročný úkol uskladňování vyřeší úložné boxy, které mohou být přímo na očích, schované ve skříni, v chytrém výsuvném šuplíku pod postelí nebo, je-li dítěti k dispozici patro, ve schůdcích. Dobře vypadá i velký proutěný koš s poklopem, se kterým dítě poroste a časem si z něj může udělat třeba vlastní koš na prádlo. Všechny „nezbytnosti“ by měly na konci dne nalézt své místo, aby se dítě naučilo pořádku a třídění a zároveň se v pokoji cítilo pohodlně a nic ho nerušilo při usínání ani při ranní honičce.

v detskem pokoji nezapoente na dostatak uloznych prostor

Při uvažování nad zařizováním dětského pokoje také samozřejmě bereme v potaz celkovou bezpečnost. Pro hlubší vnitřní klid proto volme protipožární textilie (prodává se i protipožární impregnace) a certifikované barvy a nátěry (nabízí např. Osmo), hrany by měly splňovat standard Evropských směrnic, tedy být ABS. Nábytek, i když dětský, by měl být zaručeně bytelný – omezí se tak např. zbytečné úrazy zapříčiněné pády z nestabilních židliček. V každém případě si můžeme nechat nábytek aretovat do zdi nebo mezi sebe.

idealni pokojicek by mel detem zajistit bezpeci a misto pro odpocinek i hry

A i když je rozpočet věnovaný dětskému pokoji velmi omezený, volme zařízení, které vypadá dobře a kvalitně. Vývoji dětské psychiky rozhodně pomůže čistě a funkčně zařízený pokoj, do kterého se dítě rádo vrací, a který působí příjemně, bezpečně a osobitě. Jednoduše pokoj zútulníte např. zavěšením kalhotových ramínek na zeď – obrázky v nich můžete střídat třeba každý den. Dobrým doplňkem je také koberec, pokoji totiž dodá další rozměr a dítě si z něj může udělat malý ostrov pro hru. Nebojte se sáhnout po různorodých texturách, které jsou výborné nejen pro dětskou hmatovou zkušenost se světem, ale i pro roztříštění jednoduchosti a nudy v zařízení pokoje. Doporučená je vlna, len, jemně zpracovaná kůže i přírodní dřevo. Pokud se cítíte hodně odvážně a kreativně, dítě rozhodně ocení pěkné tapety nebo vkusnou ruční malbu na zdi.

Autor: Gábina Hámová, designerka a lektorka Interier design školy intermezzo
Zdroj foto: desiretoinspire, apartmenttherapy, insidecloset.com, cocolapinedesign, pinterest
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze