Úvod

Jak vybrat kytici? Naslouchejte květomluvě!

Jedna květina může říct víc než tisíc slov. Chcete člověku, na kterém vám záleží, donést kytičku, ale už nějakou tu hodinu si lámete hlavu výběrem květin? Budou lepší růže, gerbery, lilie nebo nějaké jiné? Poradíme vám, jak kytici vybrat.


Taková květina je všestranný pomocník, který vyjádří lásku i přátelství, omluvu i poděkování, dokáže rozzářit oči a na tváři vyvolat úsměv. Dokáže ale i naštvat. Třeba když pošlete květinu, která vyjadřuje nenávist, žárlivost a podobně.

Jak vybrat tu správnou kytici?

Buď na to můžete jít skrz květomluvu a řídit se řečí květin, nebo si necháte poradit od floristy. Případně sáhnete po předem připravené kytici, podle příležitosti.

Květiny dokáží mluvit?

Teď se možná smějete, ale je to tak. Řeč květin je jazyk, který má dlouhou historii. Nejspíš ho vytvořily ženy v harémech, aby jeho prostřednictvím mohly vyjadřovat své pocity a přání. Tehdy se této řeči říkalo selam.



V době národního obrození byla květomluva doslova dalším naším jazykem, její znalost byla skoro povinná. Květiny už nebyly pouhou květinou, měly hluboký význam. Božena Němcová s Hanušem Jurenou dokonce vydali humornou květomluvu s názvem Nejnovější a nejpůvodnější selam čili květomluva. Co jednotlivé květiny vyjadřují?

•    Růže je od nepaměti symbolem lásky. O její intenzitě rozhoduje barva růže. Ta rudá hovoří o vášnivé lásce, růžová zase o něžné a romantické lásce. Bílá růže je symbolem nevinnosti, modrá zase přátelství.
•    Lilie hovoří o upřímnosti, čistotě a nevinnosti.
•    Tulipán symbolizuje spolehlivost a upřímnost. Víte, že žlutý tulipán dokládá odevzdanost vaší vzájemné lásce?
•    Gerbera je květinou věrnosti a upřímnosti. Kdo ji miluje, ten je prý nenapravitelný snílek a romantik.
•    Symbolem dobré nálady je slunečnice. Už pouhý pohled na ni vám vlije do žil novou energii a svět rozzáří jako sluníčko.
•    Karafiát někteří milují, jiní zatracují. Může symbolizovat touhu, okouzlení, ale i opovržení. Důležitý je v tomto případě výběr barvy, který v žádném případě nepodceňujte. Růžový říká „Nezapomenu na tebe“, žíhaný „Už s tebou nechci být“. Žlutý vyjadřuje opovržení, červený čistou lásku.
•    Orchidej obměkčí vaše srdce. Ten, kdo vám ji daruje, žádá, abyste ho konečně vzali na milost.
    Ty nejčistší city vyjádří šeřík.
•    O skromnosti promlouvá fialka.



Náš tip: Řiďte se také tím, jaké květiny má budoucí obdarovaný rád. Někomu totiž omamná vůně lilií vadí, jiný nesnáší karafiáty. Další se hrozí při představě, že by dostal šeřík. No a tak bychom mohli pokračovat donekonečna. Květiny mají totiž potěšit, ne naštvat, urazit, nebo dokonce rozčílit.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze