Úvod

Jak vybrat odstín dveří?

Barva interiérových dveří bezesporu patří mezi nejdůležitější parametry, které řešíme při jejich výběru. Obecně platí, že světlé dveře interiér opticky zvětší a prosvětlí, kdežto tmavé jej naopak zmenší a zklidní. A co dále vzít v úvahu při volbě odstínu? Poradíme Vám!


Splynout, nebo vyniknout?
Každý interiér si žádá své. Proto je dobré, vzít hned na začátku v úvahu množství světla a volného prostoru v interiéru. Byla by přece velká škoda, kdyby Vás doma trvale zaplavoval nepříjemný pocit stísněnosti, který by měly na svědomí krásné a drahé dveře z tmavého ořechu! Nezapomeňte zvážit, zda mají dveře s místností splynout a nechat tak vyniknout jiné části vybavení, nebo se naopak stát dominantou, která zaujme na první pohled.

Zohledněte barvu podlahy a výmalby
Při samotném výběru dekoru dveří a zárubní doporučujeme zvažovat zejména odstíny těch ploch, s nimiž budou dveře bezprostředně sousedit. V první řadě vezměte v potaz barvu podlahy a malby na stěnách. Úloha barvy okenních rámů překvapivě není až tak důležitá. Okna se obvykle nacházejí dále ode dveří a kromě toho bývají často překryta záclonou. Zato podlaha, ta se bude s dveřmi setkávat přímo! Při výběru buďte obzvláště pečliví, pokud máte v jednotlivých místnostech odlišné podlahy.

Jak sladit dveře s podlahou?
Nesnažte se za každou cenu volit dvě stejné dřeviny co nejpodobnějšího odstínu! Výsledek bude nejspíš „těsně vedle“. Takový interiér ani náhodou nepůsobí vůbec atraktivním dojmem! Nebojte se zvolit metodu kontrastu. Při zachování stejné struktury dřeva to bude dveřím kontrastujícím s podlahou neobyčejně slušet! Například k dubové podlaze se skvěle hodí ořech, nikoli však sukatá olše. 

Výsledný soulad rovněž ovlivňuje teplota barev. Teplé či studené tóny je vhodné kombinovat u podlahové krytiny i u dveřního křídla shodně.

Není nad pořádný výběr 
Nutným předpokladem k volbě správného odstínu dveří je možnost výběru ze široké palety vzorů. Kdo Vám tuto možnost poskytne? Například výrobce interiérových dveří CAG, u kterého si vyberete ze široké škály dekorů. 

Náš tip: Hledejte takový odstín, který je Vám příjemný, ladí s podlahou a odpovídá Vašim očekáváním i z hlediska výraznosti v interiéru. Soulad dekorů je nejlepší ověřit si na vlastní oči. Neváhejte proto požádat o kousek Vámi zvoleného dekoru, abyste si mohli skutečný výsledek doma porovnat. Jistě Vám ho rádi poskytnou! 

Pokud máte možnost vzít s sebou do vzorkovny kousek podlahy, určitě to udělejte, lépe pak můžete posoudit vzniklý soulad!

www.novedvere.cz

Seriál: Interiérové dveře
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze