Úvod

Jak vybrat sedací nábytek?

Kdo má židli, bydlí. A kdo má pohovku, bydlí pohodlně. Že si tento důležitý kus reprezentativního nábytku právě pořizujete? Nebo uvažujete o výměně stávající pohovky za novou? Odborníci z casamoderny www.casamoderna.cz Vám poradí, jak správně postupovat.


Při výběru sedacího nábytku je třeba vzít v potaz několik důležitých parametrů, praktických i estetických. Jsou jimi především velikost zařizovaného prostoru, účel sedacího nábytku a jeho vzhled.

seda rozmerna sedacka

Pro malý byt
Velikost obytné místnosti je klíčovým parametrem při volbě nábytku. Pokud nedisponujeme příliš prostorově velkorysým interiérem, budeme nuceni vybírat ze sortimentu menších pohovek. V tomto případě může být poněkud problematické, zajistit potřebný počet míst k sezení. Abychom ho dodrželi, lze menší pohovku doplnit křeslem. Pokud nepotřebujeme příliš mnoho míst k sezení, nabízí se další možnost, a to nahradit pohovku komfortním křeslem.

Když místo nechybí
Naproti tomu prostorný interiér nám otvírá výrazně širší paletu možností. Tradiční řešení pro obývací pokoje přinášejí rohové sedací soupravy. Jestliže Vám však nechybí prostor, můžete si dovolit mnohem zajímavější řešení, například v podobě dvou rovných sedaček umístěných naproti sobě. Velký prostor je jako stvořený k experimentům také po estetické stránce a snese i výraznější barvy, na rozdíl od menších bytů, kam bytoví architekti doporučují spíše světlé odstíny, které rozjasní interiér. Oba typy prostor pak můžeme zatraktivnit zajímavým solitérem, jako jsou chaise longue křesla.

svetla rohova sedacka v prostornem interieru

K čemu bude sloužit?
Dalším rozhodovacím kritériem je účel pohovky. Zde záleží na tom, zda hodláte ve svém obývacím pokoji pouze odpočívat a přijímat návštěvy, anebo své hosty, případně sami sebe, občas uložit ke spánku. V případě druhé alternativy, nám dobrou službu prokáže sedačka s rozkladem. V menších bytech pak připadá v úvahu rozkládací křeslo. Komfort používání se dá dále zvýšit přidáním různých doplňků, například taburetů nebo polštářů. Velmi praktické jsou sedačky či pohovky s úložným prostorem.

Design versus údržba
Při nákupu sedacího nábytku nezřídka zjišťujeme, že právě kus, který se nám nejvíce líbí, může být poněkud nepraktický. Zejména bílá barva je noční můrou každé paní domu, zejména pokud v domácnosti žijí malé děti. V případě, že zvolíte vhodnou povrchovou úpravu, se však nemusíte bát ani bílé. Moderní potahové látky totiž směle odolávají všem možným nástrahám, a to včetně stop po nápojích nebo skvrn od fixu.

elegantni obyvaci pokoj, ton v tonu sede

Čalounění nebo kůži?
Tímto se dostáváme k dalšímu bodu, kterým je materiál. Materiál sedacího nábytku ovlivňuje nejen vzhled, ale také kvalitu a samozřejmě i cenu. Klasická otázka při výběru zní: Čalounění nebo kůži? Pokud řešíte toto dilema, již dávno neplatí, že čalouněná sedačka musí být nutně chudou příbuznou sedačky kožené. Cenové rozdíly se postupně vyrovnávají. Nehledě na to, že paleta používaných materiálů se stále rozrůstá. Co však platí pro všechny materiály, důležitá je kvalita. Můžete mít kvalitní čalouněnou sedačku, stejně jako nekvalitní koženou. Obecně pak platí, že kůže má tu výhodu, že se dokáže přizpůsobit vnitřnímu klimatu, a umí stárnout. Čalouněné sedací soupravy naproti tomu umožňují výběr ze široké palety barev a vzorů.

Věříme, že Vám naše doporučení volbu sedacího nábytku do obývacího pokoje usnadní, a přispějí k Vaší domácí pohodě a spokojenosti.
S výběrem sedací soupravy Vám rád pomůže kolektiv showroomu casamoderna, kde i nyní probíhá výprodej sedacích souprav z loňské kolekce s 50% slevou.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze