Úvod

Jak vybrat tyčový vysavač

Přemýšlíte o pořízení nového vysavače? Pro byty, chaty a menší interiérové prostory je ideální tyčový vysavač, který bývá čím dál více oblíbený než ten klasický. Proč si ho vybrat a na jaké parametry se při výběru zaměřit, najdete v tomto článku.


Proč si vybrat tyčový vysavač?
● nabízí nižší hmotnost než klasické vysavače,
● je kompaktní, nenáročný, lehký a skladný,
● snadno se ovládá,
● nabízí skvělý poměr cena / kvalita,
● vysaje i těžko dostupná místa,
● nabízí moderní design.

Elektrický tyčový vysavač navíc nabízí neomezenou dobu provozu a naopak bezdrátový tyčový vysavač neomezenou mobilitu.

Síťový nebo bezdrátový vysavač?

Předtím než začnete vybírat vhodný tyčový vysavač, doporučujeme se zamyslet nad určitými faktory. V první řadě je dobré si ujasnit, zda budete chtít síťový nebo bezdrátový model:
● síťové vysavače - čerpají energii ze zásuvky, díky tomu jsou výkonnější než akumulátorové, ale zase jsou omezené kabelem,
● akumulátorové (bezdrátové) vysavače - jsou mobilní, tudíž je lze využít kdekoliv, nevýhodou je ale nedostatečná baterie.

Dále se rozhodněte, zda sáhnete po sáčkové či bezsáčkové variantě. A jestli třeba budete potřebovat nástavec na odstraňování zvířecích chlupů. Také je dobré si vymezit finanční možnosti. Díky tomu, že si na tyto otázky odpovíte, vyselektujete si vhodné modely a bude se vám lépe vybírat.

Jak si vybrat vysavač

Jak vybrat vysavač?

Teď se zaměříme na konkrétní parametry, které jsou při výběru důležité. Konkrétně se jedná o výkon, hlučnost, hmotnost, délku kabelu, výdrž baterie a další funkce.

Výkon vysavače

U výkonu platí, že čím vyšší je, tím lépe. Ovlivňuje ho konstrukce vysavače, síla motoru, kvalita filtrů a těsnění. Sací výkon se u vysavačů uvádí ve třídách. Dobré tyčové vysavače patří do skupiny B nebo C.

Hlučnost vysavače

Dalším důležitým parametrem je hlučnost. Obecně platí, že vysavače se sáčkem jsou o něco tišší než ty bezsáčkové a hladina hluku do 76 dB je ještě přijatelná.

● tiché vysavače mají hladinu hluku 69 - 70 dB,
● průměrně hlučné vysavače mají 70 - 80 dB,
● hlučné vysavače disponují hladinou hluku vyšší než 80 dB.

Hmotnost vysavače

Aby úklid nebyl příliš namáhavý, při výběru se zaměřte na výšku, šířku a hmotnost. Zohledněte i fakt, kdo bude ve vaší domácnosti nejčastěji luxovat. Výšku pak zvolte podle vás nebo někoho z domácnosti. Šířka je důležitá, pokud máte doma úzké prostory, kam se špatně dostává. A hmotnost je pak nejdůležitějším parametrem, neboť budete celou váhu vysavače držet v ruce po celou dobu luxování.

● do 2,5 kg = lehké vysavače,
● do 4 kg = průměrné vysavače,
● nad 4 kg = těžké vysavače.

Délka kabelu

U kabelových tyčových vysavačů hraje roli celková délka kabelu. Ten by měl měřit minimálně 7 m. Kabel o délce 5 m je krátký a bude vás při vysávání omezovat. V potaz můžete brát i tzv. akční rádius. Jedná se o délku, která zahrnuje i výšku vysavače a označuje tak skutečnou délku, které vysavač může dosáhnout. U tyčových vysavačů se délka akčního rádiusu pohybuje mezi 7 až 14 m.

Výdrž baterie


Tento parametr je pro vás důležitý v okamžiku, kdy budete vybírat bezdrátový vysavač. Kapacita baterie ovlivňuje jeho výdrž a promítá se i do celého výkonu. Doporučujeme si všímat poměr mezi výdrží na jedno nabití a délkou nabíjení. Čím nižší tento poměr je, tím můžete počítat s větší kapacitou baterie.

Délka provozu a nabíjení


U bezdrátového tyčového vysavače ještě zůstaneme. Zajímat by vás měla jeho provozní doba a délka nabíjení. Standardní délka na jedno nabití je 40 - 50 min. Nejlepší akumulátorové vysavače nabídnou provozní dobu mezi 50 až 95 min.

Co se týče nabíjení, u každého modelu je to jinak. Může se nabíjet 60 minut i 12 hodin. Pokud doma vysáváte několikrát za den, doporučujeme pořídit model s krátkou dobou nabíjení.

Kromě výše uvedených parametrů můžete při výběru zohlednit i jednotlivé funkce, příslušenství, sběrnou nádobu nebo cenu.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze