Úvod

Koupě domu. Jde to i bez realitky?

V minulém článku seriálu Rekonstrukce domu krok za krokem jsme řešili otázku, jak najít vhodný dům. Nyní přistoupíme k otázkám s koupí spojených.


Bez realitky to jde
Je možná koupě vhodného objektu k bydlení také bez využití služeb realitní kanceláře? Jestliže jste si našli svou nemovitost sami, odpověď zní ANO. Pokud se rozhodnete pro koupi nemovitosti bez využití služeb realitní kanceláře, zásada číslo jedna zní: na smlouvě rozhodně nešetřit. Nechte si připravit smlouvu, aby obsahovala všechny potřebné náležitosti. Jinak se můžete v budoucnu dočkat nemilých překvapení. Nevýhodou vynechání služeb realitní kanceláře je nutnost absolvovat kolečko běhání po úřadech, které Vám určitě ze začátku přijde velice náročné. Zde se dostáváme k zásadě číslo dvě, která zní: nebojte se zeptat dvakrát. Úřady si platíme ze svých daní jako službu pro veřejnost. Úředníci jsou zde proto, aby nám vysvětlili vše potřebné. Zeptat se opakovaně na tutéž otázku není žádná ostuda. Navíc, když si vše necháte náležitě vysvětlit, šetříte svůj čas a vyhýbáte se riziku, že chybně vyplníte nějaký formulář, anebo jiný dokument.

Řešení bez starostí
Často se však stává, že nemovitost našich snů je již nějakou dobu součástí nabídky realitní kanceláře. Tato skutečnost je samozřejmě spojena s vyšší kupní cenou nemovitosti. Nemusí to však být podmínkou. Výhodou však je, že Vám realitní kancelář zprostředkuje kompletní právní servis od A do Z a Vy si ušetříte spoustu starostí.

Otázky kolem financování
Při koupi svého domu Vám doporučujeme zvážit možnost úschovy peněz bankovní úschovou. Bankovní úschova představuje bezpečné a osvědčené řešení pro obě zúčastněné strany. Pro Vás jako pro kupce i pro prodávajícího. Více o této variantě najdete v dalším článku Jak funguje bankovní úschova.

Kam dál?
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze