Úvod

Matrace jako nová i po pěti letech

Pokud investujete do nové matrace, pak zajisté chcete, aby vám vydržela funkční co nejdéle. Dodržováním několik pravidel můžete předejít zbytečným škodám, které snižují její funkčnost.


Kdy potřebuji novou matraci
Prvním signálem, že s matrací není něco pořádku, je moment, kdy se vám na ní začne špatně spát. Jakmile začne být matrace místy proleželá a hrbolatá, tak dosluhuje.

Jedna matrace dnes bohužel na celý život nevydrží. Pokud na matraci spíte každý den, měli byste ji vyměňovat každých sedm let. Doba, po jakou bude plně funkční, se ale odvíjí od péče, kterou své matraci věnujete. Může se stát, že ji vyhodíte po dvou letech, nebo také až po deseti.



Jak matraci prodloužit životnost
Nejčastější hrozbu pro vaše pohodlné lůžko představuje poničený rošt. Pokud nemá matrace dostatečnou oporu v pevných, dobře rozmístěných a nepolámaných lamelech, pak sama nemůže dlouho vydržet. V místech, kde lamel chybí, vznikne velmi rychle prohlubeň. Nejen že je to nepohodlné, ale navíc se tak trvale ničí jádro matrace.

Vyhráno nemáte, ani pokud jsou vaše lamely v pořádku. O matraci se musíte starat víc. Každý půlrok byste měli matraci otáčet vzhůru nohama a přetáčet vrchem dolů. Zabráníte tak předčasnému vzniku proleženin.



Povrch matrace
Flekatá a zažloutlá matrace není nic hezkého ani hygienického. Použitím pratelného potahu zabráníte prosáknutí vylitého červeného vína, čaje nebo potu. Protože je potah snímatelný, můžete jej kdykoliv přeprat nebo vyměnit. Před zabouchnutím bubnu pračky se ale nezapomeňte podívat, jak se má s potahem zacházet. Mohlo by se vám taky stát, že po vyprání padne tak akorát na dětskou matraci.



Ideální chránič matrací vybírejte podle materiálu, ze kterého je vyrobený. Pro alergiky se hodí potah s vlákny stříbra, která zabraňují množení bakterií. Chránič s uhlíkovými vlákny zase odpuzuje prach. Nejen pro malé děti může být užitečný potah voděodolný. Udržet matraci v dobrém stavu opravdu není těžké. Zkuste to. Déle si tak užijete kvalit matrace, kterou jste si tak dlouho a pečlivě vybírali.

www.dormeo.cz
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze