Úvod

Na návštěvě u malého vodníka

Zachtělo se Vám zahradního rybníčku? Není divu, vodní zákoutí jsou velmi příjemná místa jako stvořená k odpočinku. Pokud máte navíc rádi miniatury, pak neváhejte a vydejte se s námi na návštěvu k malému vodníkovi. Jistě se Vám u něho bude líbit a možná se rozhodnete zařídit si rybníčkové zákoutí stejně jako on!


Všechno se zmenšuje
Možná si říkáte, proč jdeme navštívit malého vodníka a ne rovnou velkého. Odpověď je velmi prostá. Dnešní díl našeho volně navazujícího seriálu o zahradách je věnován miniaturám, především malým vodním zákoutím. Jistě Vám neuniklo, že takové stolní počítače, laptopy a notebooky jsou čím dál menší. Mnoho majitelů zahradních rybníčků jako by se tímto trendem nechalo inspirovat. A nikdy toho nelitovali. Malé vodní zákoutíčko je stálo mnohem méně starostí i peněz než zákoutí standardních rozměrů. Navíc jako bonus nemusí mít velkou obavu z toho, že se v něm jejich ratolesti či domácí miláčkové utopí. A vůbec. Neříká se, že, co je malé, to je hezké? 

Rybníček pro každého
Další výhoda malého vodního zákoutí, podobně jako všech nádobových zahrádek, spočívá v tom, že si ho mohou dovolit také ti, kdo nemají vlastní zahradu, nechtějí se starat o větší plochu (v okolí zahradních rybníčků či jezírek se neuvěřitelně daří plevelům všeho druhu), nebo se jim zákoutíčko s rybníčkem do zahrady koncepčně nehodí. Své malé vodní království si můžete zřídit klidně i na terase, na balkóně, nebo na střešní zahradě určené nejen ke zpevnění, ale rovněž k užívání střechy. Že už jste dávno hotovi s výběrem místa? Tak hurá na nákup. Co všechno budete potřebovat? Čtěte v následujícím odstavci!



Nakupujeme pro vodníka
Základem úspěchu jsou pevné nádoby, které něco vydrží. Přece jen do nich nalijete mnoho litrů vody! Než se pustíte do pořizování vhodných nádob, dobře si promyslete, jak přesně by mělo Vaše budoucí vodnické zátiší vypadat. Kam nádoby umístíte, z jakého materiálu by měly být vyrobené, a v neposlední řadě také, kolik jich budete potřebovat. Velmi důležitým parametrem je i hloubka těchto nádob, která úzce souvisí s výběrem vodních rostlin. Každá vodní rostlina má totiž ráda jinou hloubku. Jak to, proboha, poznáte? Žádný strach. Tento údaj je obvyklou součástí popisných etiket všech rostlin. A kdyby se náhodou důležitý štítek někam ztratil, specializovaní prodavači Vám jistě ochotně poradí. 

Útulné zákoutí
Když jste všechno pěkně promysleli a nakoupili, můžete se pustit do samotné realizace. Malý terasový či balkónový rybníček zvládne průměrně šikovný domácí kutil. Dřevěné či kamenné květníky nejrůznějších tvarů s vodními rostlinami dodají velmi zajímavý vzhled i té nejobyčejnější terase. Nádoby s vodou můžete rozestavit zcela libovolně, buď symetricky po obou stranách vchodu, nebo je můžete soustředit v jednom místě – třeba postavit do trojlístku. Pokud je to možné, nestavte nádoby s rostlinami na místo, kam po většinu dne praží slunce, volte raději polostín. Že chcete doporučit nějaký konkrétní druh rostliny do mini rybníčku? Tady je. Rybníčkům ve džberech sluší miniaturní lekníny, které kvetou různými barvami, dobře vypadají s miniaturními orobinci. Ty můžete doplnit růžkatci, parožnatkami, kosatci nebo tokozelkami. Výběr vodních rostlin je vskutku bohatý. Jen nezapomínejte na to, že musíte vybrat ty pravé a zapustit je do té správné hloubky. Pokud jste příznivci trpaslíků a zahradních figurek, můžete k nádobám s rostlinami postavit také opravdového malého vodníka.



Pár dobrých rad na závěr 
Aby se Váš rybníček neproměnil v páchnoucí louži, průběžně odstraňujte z vodní hladiny nečistoty a nezapomínejte přidávat prostředky proti řasám. Stojatá voda podpořená vysokými teplotami je pro ně hotovým rájem. V případě zanedbaného mini rybníčku byste museli přistoupit k výměně vody. To však může být (vzhledem k hluboko zakořeněným rostlinám) poměrně složitá operace. Hodně příjemných chvil u Vašeho přenosného mini rybníčku! 

Foto 1:
www.apartmenttherapy.com
Foto 2:
www.holesonline.com
Foto 3: ucce.ucdavis.edu
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze