Úvod

Okenní dekorace aneb užitečný šperk na naše okna

Okenní dekorace jsou důležitou praktickou a funkční součástí našich domovů a samozřejmě i ozdobou a dekorací našich oken. Proč používat stínění či dekorace na oknech?


Jedním z důvodů může být ochrana před slunečním svitem, v tomto případě volíme většinou neprůsvitné, neprostupné materiály jako je blackoutový závěs. Dalším důvodem může být ochrana našeho soukromí, kdy nechceme být celému světu na obdiv, ale zároveň požadujeme i přistup denního světla, v tom případe volíme lehké průsvitné materiály po celé ploše okna. Dekorace pro zútulnění, zateplení nebo přitáhnutí pozornosti, které používáme třeba i pro prostor mezi okny volíme často bohaté řasené nebo nápadně vzorované. A posledním důvodem může být optická změna daného prostoru, zvýšení či snížení mezery mezi oknem a stropem či zarovnání nestejných oken v místnosti, zde je důležitý kompoziční záměr, který uplatňujeme na stěnu.

Při vybírání nejvhodnějšího řešení a umístnění dekorace musíme brát v úvahu i technické vlastnosti okna či oken, jako je tvar okna, jeho umístění ve výklenku, kolik máme místa ke stropu, vedle okna, kam a jak se okno otvírá či zda je fixní, materiál okna a v neposlední řadě i pevné předměty umístěné před oknem jako je radiátor, který nám ovlivňuje vzdálenost od stěny či výšku záclony. Rozhodně není ostuda, přenechat okenní dekorace na odbornících, nebo alespoň využít jejich pomoc, krom toho, že vám zaměří okna a ušijí dekorace na míru, pomohou vám i s výběrem nejvhodnějšího řešení a vyvarujete se tomu, že daná dekorace na vaše okno nepůjde aplikovat.

Záclony a závěsy
Záclony a závěsy budou vždy tradiční řešení, které se již uplatňuje dlouhou dobu a rozhodně se bude těšit oblíbenosti i nadále. Umisťujeme je buď na stěnu či do stropu a pro zavěšení použijeme tyč či kolejnice, kterou můžeme skrýt a nebude nám tím pádem rušit zamýšlenou kompozici. Pokud máme rohové okno lze použít obloukovou tyč či kolejnici, sehnat je není žádný problém.

Nyní zbývá rozmyslet si délku záclon. Bude vám záclona končit pod oknem či těsně nad zemí či se bude tzv. “válet". Vyberete-li si válení tak klasická moderní délka je 150mm pokud máte klasičtější, formální interiér tak i delší. Řasení látky záleží na vás a vašem rozhodnutí, většinou se pro bohaté řasení bere 2 násobek délky látky, kterou potřebujeme pro méně bohaté 1,5 násobek délky. Uchycení záclon řešíme tzv. žabkami, řasící páskou nebo všitými kruhy, které jsou považovány za modernější řešení.
zaclony na zem

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze