Úvod

Pasivní dům Bungalov 146 od ELK sbírá ceny

Dosud zažitý mýtus, že pasivní dům musí být pouze patrový, boří přízemní pasivní dům Bungalov 146 od ELK, který díky svému architektonickému zpracování a úspoře energií sbírá ocenění jak u odborníků, tak i u laické veřejnosti.


Pasivní dům Bungalov 146 je důkazem toho, že spojení orientace pozemku a domu spolu s promyšlenou domácí technikou, umožňuje i u této stavby naplno využít sluneční energii.



V listopadu 2012 získal dům energetického „Oskara“ v 10. ročníku soutěže ČEEP 2011 (Česká energetická a ekologická stavba / projekt / inovace), v lednu pak obsadil 1. místo v soutěži Top Energie 2013 v kategorii Nízkoenergetická a pasivní výstavba. Tato ocenění jen potvrzují, že společnost ELK umí nabídnout ve špičkové kvalitě jak cenově dostupné nízkoenergetické domy, tak i pasivní domy, splňující nejvyšší tuzemské a evropské standardy.



Získaná ocenění ale současně boří mýty o tom, že pasivní domy musí být pouze patrové.




Bungalov ELK EP 146 s užitnou plochou 146 m2 je geniálně jednoduchý. Moderní technika se nedere za každou cenu do popředí, dům vypadá na první pohled jako příjemný a velkorysý, ale v podstatě „obyčejný“ jednopodlažní dům. Nadčasová je i dispozice domu – ve standardním provedení 3+kk je k dispozici velký obytný pokoj s kuchyňským a jídelním koutem a dvě ložnice, součástí domu je i obytná veranda, místnost pro techniku a velká koupelna. Na přání je i varianta 4+kk s jedním pokojem navíc. Do menšího pasivního bungalovu se tak může nastěhovat starší manželská dvojice, která se těší na občasné návštěvy svých dospělých dětí, větší dům poskytne dostatek prostoru mladé rodině. Všichni bez rozdílu ale ocení vysoký komfort bydlení a hlavně velmi nízké provozní náklady na vytápění. „Pasivní“ tepelné zdroje kryjí největší díl potřeby tepla, požadované nízké „zbytkové vytápění“ dodává tepelné čerpadlo, které se stará o příjemnou teplotu a čerstvý vzduch ve dne a v noci.



Dům měl svoji premiéru v létě 2012, první vzorový dům je postaven v centru vzorových domů Blaue Lagune u Vídně. Maximum informací o tomto oceněném bungalovu, ale i celém sortimentu nízkoenergetických a pasivních domů ELK, můžete získat na webových stránkách (www.elk.cz), v únoru 2013 je pak ideální příležitostí veletrh Dřevostavby (21. - 24. února 2013) v Praze-Holešovicích, kde společnost ELK vystavuje své domy na expozici P38.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze