Úvod

ROZHOVOR: Jak se bydlí v bungalovu LARGO 98

Mladí manželé s miminkem si na doporučení známého nechali postavit nový dům. Nyní bydlí v dřevostavbě LARGO 98. Bungalov si vybrali, protože jim stavební úřad nepovolil zvednout výšku střechy. Jak sami říkají, vůbec jim to nevadí a se svým bydlením jsou spokojeni.


Prozradíte nám, co všechno předcházelo výběru Vašeho domu?
Žamberk nenabízí příliš široký výběr volných stavebních parcel, a tak jsme museli zvolit poměrně velký pozemek u rušné komunikace na kraji města. Původně jsme chtěli stavět dále od silnice, ve vyšší úrovni terénu, ale kvůli stavebnímu úřadu to nedopadlo. Museli jsme tedy upustit i od původního podsklepení domu. Stavba se stále odkládala a my jsme dlouho čekali. Nakonec ale vše dopadlo dobře a bydlíme v dřevostavbě LARGO 98.

Proč u Vás zvítězila právě dřevostavba? . Shodli jsme se, že určitě chceme bydlet v domě. Od začátku jsme věděli, že nechceme kupovat starý dům, který bychom museli složitě rekonstruovat. Kdybychom v té době narazili na nějaký již postavený zděný dům, možná bychom o něm uvažovali. Takhle u nás zvítězila dřevostavba - hlavně díky rychlé výstavbě.

rodinny dum LARGO 98

Bydlíte u rušné komunikace, neruší Vás?

S domem jsme nízko pod úrovní komunikace a tím se snížila i hlučnost. Když přes noc necháme otevřená okna, tak nás občas nějaké auto vzbudí. Jinak je ale zvuková izolace perfektní a v domě rušnou silnici vůbec nevnímáme.

Co říkáte na spolupráci s RD Rýmařov?
Firmu RD Rýmařov nám doporučil náš známý, který nám pověděl, jak to u firmy chodí. Následně jsme všechno řešili s obchodním zástupcem. Prohlédli jsme si vzorové domky v Rýmařově, abychom přesně věděli, do čeho jdeme. Hlavní roli při výběru domu hrály dispozice a cena.
Základovou desku jsme stavěli svépomocí a firma s tím neměla sebemenší problém. Montáž se trochu pozdržela kvůli špatnému terénu, ale jakmile nastoupila montážní firma, dům nám doslova rostl před očima. Parta byla skvěle sehraná, každý věděl, co má dělat. Za 11 dní byla montáž i s vnitřními úpravami hotová.


Dispozici domu jste si částečně upravovali a měnili jste i použité materiály. Představovalo to nějakou komplikaci?

V dispozici jsme upravili jen pár rozměrů místností, například jsme zúžili chodbu. Některé balkonové dveře jsme vyměnili za klasická okna. Zpočátku jsme se trochu báli, že místnosti budou malé, ale už během výstavby z nás obavy opadly.
I přesto, že podlahy, obklady a dveře naceněné v typovém projektu, byly velmi kvalitní, vybrali jsme si jiné podle vlastního vkusu. Díky tomu se jen nepatrně navýšila cena. Stejně tak jsme nevyužili možnosti dodání kuchyně a zařizovali jsme si ji sami.

kuchyne

Měli jsme k dispozici projekt, a tak jsme přesně věděli, kudy vede elektřina a kde jsou nosné sloupky. Firma RD Rýmařov neměla s naším postupem sebemenší problém.

Jak řešíte vytápění?
Primárním zdrojem vytápění je elektrický kotel. Přitápíme si ještě krbovými kamny. Celkové měsíční náklady na elektřinu včetně vytápění jsou 2 650 Kč. Když si zatopíme v kamnech, je cítit, jak je dům perfektně izolovaný - teplo se v něm dlouho drží. S odstupem času teď přemýšlím, že bych možná zvolil krbová kamna s výměníkem.

vytapeni krbovymi kamny


V novém domě bydlíte rok, víte o něčem, co byste dnes změnili?

Dnes si naštěstí říkáme, že nám to za ty oplétačky se stavebním úřadem stály. Dnes bychom si třeba do chodby dali prosklené dveře, abychom tam měli více světla. V koupelně máme vanu, po které jsme vždy toužili, ale dnes by se nám hodil i sprchový kout. Také nám chybí venkovní hadice na zalévání.
Do budoucna se chystáme dokončit terénní práce, osázet si zahradu, zatravnit plochy a zpevnit přístup do domu. Svépomocí jsme si postavili malou kůlnu na zahradě, kde máme kola apod. Chceme využít velké francouzské okno v obýváku a vybudovat terasu a možná i samostatný přístřešek na auto.

Pokud i vy sníte o vlastním domě, navštivte ve dnech 19. – 23.9. mezinárodní stavební veletrh FOR ARCH na výstavišti v Letňanech a zastavte se u odborníků z RD Rýmařov v hale 5 u stánku C11.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze