Úvod

Rady, jak odlákat klíšťata ze zahrady

Klíšťata nemá nikdo rád. Není divu, když jsou nositeli závažných nemocí. Nehledě na to, není žádná zábava zbavovat se zakousnutého parazita. Problém je, že klíšťata nás neohrožují pouze v lese, ale mnohdy i na vlastní zahradě. Zajímalo nás, zda existuje nějaké účinné řešení, jak klíšťata ze zahrady vyhnat.


Klíšťata jsou nevítanými hosty v každé zahradě. Pokud nechcete, aby Vám dělala společnost, učiňte preventivní opatření, která alespoň částečně pomáhají. 

Nelákejte je 
Přestože, anebo možná právě protože, jsou klíšťata velmi malá, je boj s nimi velmi obtížný. Jsou malá, nenápadná, schovaná v trávě, kdy číhají na svou kořist. Protože klíšťata milují vysokou trávu, nejlépe v kombinaci s hustými keři, neměli bychom je na svou zahradu lákat příliš bujnou a zdivočelou vegetací. To v praxi znamená trávník střižený nakrátko a sestříhané keře. Klíšťata lákají především listnaté stromy, jako je buk, dub, či habr. Říká se, že ořešák je naopak odlákává, ale není to vědecky podloženo. 

Trocha chemie a přírodní nepřátelé 
Pokud uvažujete o použití insekticidu, zadržte. Klíště není hmyz, ale roztoč, a proto na ně účinné látky obsažené v insekticidech nepůsobí. Pokud chcete použít chemii, ptejte se raději na akaricidy, látky, které působí proti roztočům. Mezi přirozené nepřátele klíšťat patří mravenci, kteří je stejně jako hmyz, požírají. Jestliže tedy máte na zahradě mravence, rozhodně je nevyhánějte.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze