Rekonstrukce domu krok za krokem

Vybíráme bezpečnostní dveře

Kompletní rekonstrukce domu si žádá také výměnu vchodových dveří. V současné době jsou požadavky na bezpečnostní dveře na zcela jiné úrovni než dříve. Klasické dveře s bezpečnostním zámkem nám již nestačí.


Vchodové dveře jsou vstupní bránou našeho domova. Kromě toho, že dotvářejí důležitý vzhled domu, hraje důležitou roli také otázka bezpečnosti. Na co se zaměřit při výběru bezpečnostních dveří? Zeptali jsme se pana Ivana Pavlíčka, odborníka ze společnosti www.next.cz, předního specialisty na výrobu a prodej bezpečnostních dveří.


1. Na co se máme zaměřit při výběru bezpečnostních dveří?
  • Vhodné bezpečnostní dveře by měly splňovat minimálně bezpečnostní třídu 3. nebo lépe 4.
  • Důležité jsou zámkové vložky, které musí být ve stejné bezpečnostní třídě jako samotné dveře.
  • Protipožární odolnost dveří by měla být 30 minut v případě dveří do bytu. U rodinných domů, které mají jiné únikové cesty, nejsou požární dveře nutností.
  • Na všechny vlastnosti dveří vyžadujte certifikáty.
  • Montáž dveří by měla nejlépe provádět certifikovaná firma, která zároveň garantuje bezúhonnost svých zaměstnanců, a která umožňuje nepřetržitý servis.
  • Posledním rozhodujícím faktorem je záruční lhůta, která by měla být u bezpečnostních dveří minimálně tři roky. Firma NEXT poskytuje na některé modely až 15 let záruky.
2. Jak zajistím, aby dveře na sebe nepoutaly zbytečnou pozornost a byly stejné jako u sousedů?

Moderní technologie výroby bezpečnostních dveří NEXT umožňují použít na každé straně dveří jiný design, barvu a materiál povrchu. Je tedy možné mít zvenčí na pohled stejné dveře jako například byt sousedů a z vnitřní strany je sladit s interiérem bytu.

Dveře NEXT mohou mít povrchy z prvotřídního masivního dřeva, mohou být dýhované nebo obložené vysokotlakým laminátem. Možností jsou i speciální povrchy typu polyrey, nerezová obložení či exotická dřeva. Bezpečnostní dveře mohou být prosklené bezpečnostním sklem, včetně okolních světlíků. Speciální povrchy Hdex jsou určeny pro dveře vystavené povětrnostním vlivům. Oblíbené jsou rovněž bezpečnostní repliky starých dveří, které skrývají plnohodnotné bezpečnostní jádro NEXT a umožní řešení bezpečnosti v památkově chráněných objektech.

3. Je nutné vyměnit i zárubně?

Většinu bezpečnostních dveří 3. a 4. bezpečnostní třídy je možné zabudovat do původních kovových zárubní. Tím se může celková cena snížit i o několik tisíc.

4. Jak časově máme počítat s vlastní výměnou dveří, jak stavebně je to náročné?

Montáž dveří je obvykle rychlá a nevyžaduje větší stavební zásah. V případě, že se nevyskytnou nějaké nepředvídatelné okolnosti, montáž dveří do původních zárubní trvá většinou dvě až tři hodiny.

5. S jakou přibližnou cenou mám počítat?

Ceny nejoblíbenějších bezpečnostních dveří NEXT SD 101 se pohybují dle typu a vybavení od 15 do 26 tisíc korun.

6. Jaké dveře mi už pojišťovny uznají jako bezpečnostní?

Pojišťovny uznávají bezpečnostní dveře ve 3. a 4. bezpečnostní třídě.

Děkujeme za Vaše odpovědi a naše volba je jasná, pro rekonstrukci zvolíme dveře značky NEXT.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze