Úvod

Vybíráte obklady do koupelny?

Máte problém, zorientovat se v bohaté nabídce koupelnových obkladů? Nevíte, kterému materiálu, barevnému provedení či formátu dát přednost? Poradíme Vám!


Oblíbené keramické obklady 
Svou koupelnu si můžete nechat obložit dřevem, nebo si vybrat keramické či skleněné obklady, případně se rozhodnout pro variantu bez obkladů (například pro marocký štuk). Keramické obklady se díky svým vlastnostem těší největší oblibě. Jsou voděodolné a dostupné pro každého. Při jejich výběru máte na výběr z mnoha barevných kombinací, motivů i cenových relací. Díky tomu si můžete celkem snadno vytvořit koupelnu podle svých představ. Keramickým obkladům je věnován náš článek.

              

Plánovací software 
Pojďme začít několika praktickými radami. Než se vydáte na nákup obkladů, měli byste mít nejprve jasno v tom, kolik chcete do své koupelny investovat. Pokud se nechystáte svou koupelnu pouze obložit, ale provést její celkovou rekonstrukci, pak byste měli mít hotový celý projekt. K tomu lze využít šikovné plánovací software, které jsou volně ke stažení na internetu. Stačí jen zadat do vyhledávače „plánování koupelny software“ a zobrazí se Vám jich hned několik. 
Zkusit můžete například http://www.bathroom-guides-planner.com/planner/planner.htm nebo http://www.ikea.com/ms/cs_CZ/rooms_ideas/splashplanners.html

Praktické tipy
I takové věci, jako jsou obklady, lze dnes koupit po internetu. Zde by se Vám však pohodlnost nemusela vyplatit. Barva vzorku, který vidíte na obrazovce, se může velmi lišit od té skutečné. Ani v kamenném obchodě se nikdy nespokojte s pouhým pohledem na jednu dlaždici. Chtějte buď vidět vzorovou koupelnu, anebo si vezměte domů několik vzorků a vyzkoušejte, jak budou slušet Vaší koupelně. Materiál na obklady objednávejte alespoň s 5% rezervou. Nikdy se nepodaří vše na milimetr přesně spočítat. Navíc když po několika letech užívání dojde k menší nehodě, tentýž vzorek může být těžké dokoupit. Pokud chcete ušetřit, nešetřete na kvalitě, ale na provizích prodejcům. Jinými slovy by cesta od výrobce obkladů k Vám měla být co možná nejkratší. Obklady se vyplatí nakupovat u velkoodběratelů. Při přejímce zboží si pečlivě ověřte obsah krabic. 

Trendy v obkladech 
Současné trendy ve světě obkladů se ubírají dvěma základními směry, a to buď cestou rafinované jednoduchosti, anebo naopak originální zdobnosti. Zvláštní kategorii představují obklady imitující látky, dřevo, nebo kámen. Příznivci odvážnějších řešení si mohou v koupelně poskládat zajímavou mozaiku. Že byste raději zkrášlili svou koupelnu oblíbenými zvířecími motivy? Inspirujte se třeba obklady s leopardím motivem! A jaké zvolit rozměry dlaždic? Menší, anebo větší? Koupelny nosí obojí. Moderní jsou velkoformátové jednobarevné dlaždice doplněné listelami v kontrastních, anebo naopak příbuzných barvách.

Seriál: Rekonstrukce koupelny
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze