Úvod

Využijte kuchyňský prostor na maximum

Při plánování rekonstrukce nebo výstavbě zbrusu nové kuchyně hraje tu nejdůležitější roli prostor. Ať už je malý, velký, obdélníkový, nebo s úplně atypickým půdorysem, je klíčové využít ho na maximum. Nejen pokud jde o samotnou kuchyňskou linku a její vybavení, ale také o zvolené barvy, které dokážou proměnit místnost k nepoznání.


Do menších místností se hodí rohová kuchyň




Rohové kuchyně představují efektivní řešení prostoru. Kromě větší pracovní plochy vám poskytnou i dostatek místa pro uložení nádobí, potravin a jakýchkoli doplňků. Velmi dobře navíc fungují i z ergonomického hlediska. Při správném rozmístění usnadňují každodenní využívání kuchyně, protože přirozeně propojují takzvaný pracovní trojúhelník, tedy varnou desku, dřez a lednici. Kromě praktické stránky potom stojí za zmínku i ta estetická, protože rohovým kuchyním to zkrátka v domácnostech sluší.

Ostrůvky nemusí být výsadou velkých kuchyní




Sníte o kuchyni s ostrůvkem, ale odrazují vás rozměry vaší místnosti? Jistě, do těch úplně nejmenších kuchyní asi ostrůvek jen tak nevměstnáte, rozhodně ovšem nepotřebujete místnost o rozměrech, za které by se nestyděl ani královský palác. Stačí to jen pořádně promyslet a kuchyňský ostrůvek využít naplno. Třeba jako jídelní stůl nebo úložný prostor s výsuvy. Kromě toho vám díky ostrůvku vznikne další pracovní plocha. Kuchyň tak může současně využívat víc členů domácnosti, aniž by si vzájemně překáželi. V případě kuchyní propojených s obývacím pokojem dokáže správně umístěný ostrůvek přirozeně oddělit jednotlivé zóny a vytvořit designově atraktivní dominantu celé místnosti.

Skříňky „vyžeňte“ až ke stropu




Nejen v menších místnostech se vyplatí využít celou výšku stěn a umístit skříňky až ke stropu. Díky tomu vznikne ještě víc úložných prostor. I věci uložené v nejvyšších patrech kuchyně navíc mohou být snadno dostupné. Aby výsledek nepůsobil příliš těžkopádně, stačí, když do sestavy začleníte i otevřené skříňky nebo skleněná dvířka.

Šuplíky a rohové skříňky do každé kuchyně


Efektivní využití prostoru by mělo být samozřejmostí všude, u malé kuchyně to ale platí skutečně minimálně dvojnásob. Tady si zkrátka žádná slepá místa dovolit nemůžete a je nutné využít každý centimetr. Naprostou nezbytností se tak stávají výsuvné šuplíky nebo rohové skříňky, které vám umožní využít i jinak těžko přístupná místa, jako jsou právě rohy nebo zadní části skříněk. Ať už tam potom uložíte jakékoli nádobí nebo doplňky, vždy je budete mít po ruce – a nebudete muset přeskládávat půl kuchyně.

A co barvy nebo materiály?

Obecně se dá říct, že čím menší kuchyň, tím světlejší barvy je lepší volit. I malou místnost totiž dokážou příjemně „provzdušnit“ a opticky zvětšit. To ale neznamená, že je třeba sáhnout jen po bílé. Dobře bude fungovat i v kombinaci se smetanovou nebo nejsvětlejšími odstíny šedé. Ve větších kuchyních se potom nemusíte bát ani tmavších odstínů. Trendem posledních let jsou dokonce i celočerné kuchyně, které působí elegantním dojmem. Pokud dáváte přednost veselejším barvám, mohla by být dobrou volbou kuchyň v pastelových odstínech. V každém případě si ale dejte pozor, abyste to s nimi nepřehnali. Vždy platí, že je vhodné kombinovat maximálně dvě výraznější barvy. Ty je potom možné doplnit neutrálními tóny, jako jsou bílá nebo šedá. Když se rozhodnete pro barevnou kuchyňskou linku, stěny už raději vymalujte neutrálním odstínem.


 
Podobně pestrá jako barevná škála je i nabídka materiálů a jejich úprav. Na výrobu skříněk se často využívají desky z laminátu. Povrch může mít lesklou nebo matnou úpravu. Kromě toho jsou velice oblíbená lakovaná dvířka, která jsou k dispozici v matu i lesku, nebo také dvířka z masivu. Tam už je ale třeba počítat s o něco vyššími náklady. Kromě toho se samozřejmě pracuje i se sklem nebo nejrůznějšími kovovými detaily. Pracovní desky se potom vyrábějí z různých materiálů od laminátu přes žulu a jiné přírodní materiály až po technický kámen.  

Závěrem nezbývá než říct, že i malá kuchyň může nabídnout nadstandardní pracovní plochu nebo tolik úložných prostor, kolik jen potřebujete. Chce to ale skutečně přemýšlet a plánovat, aby do sebe zapadly i ty nejmenší detaily a z kuchyně se stal funkční celek. Proto se vám tady víc než kde jinde vyplatí návrh a výroba kuchyně na míru. Na sestavení kuchyně budou pracovat designéři s dlouholetou zkušeností, kteří dokážou navrhnout sestavu odpovídající všem ergonomickým, funkčním a designovým požadavkům.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze