Úvod

ATMOSFÉRA - ZÁMĚR V INTERIÉRU

Již víme, jak docílit elegantního či minimalistického interiéru pomocí barev, kdy použít neutrální schéma a kdy bude lepší zůstat u černé bílé či šedé barvy a k čemu nám slouží výrazné a syté barvy, jak na nás působí a co je akcent a akcentní barva a jak je důležité její použití pro interiér. Interiér bude zajímavější a rozhodně atraktivnější. Nicméně ne každý z nás chce interiér moderní či elegantní, můžeme toužit po něčem úplně jiném.


Interiér útulný a teplý
Útulna a tepla v interiéru rozhodně nedocílím černou ani bílou barvou, jde o barvy studené, technické neutrály hodící se pro minimalistické a moderní interiéry. Se záměrem útulna a tepla budeme muset v interiéru sáhnout do teplé části barevného spektra, tedy pro odstíny žluté, oranžové a červené. A rozhodně bude lepší použijeme-li jejich tmavší odstíny, protože působí tepleji. Zkusme tedy s tímto záměrem použít barvy jako hnědou, žlutozelenou či vínovou a rozhodně nešlápneme vedle.

vesely interier

Přírodní interiér
Toužíme-li po přírodní náladě v interiéru, budeme používat barvy, které v přírodě nejčastěji najdeme, bude se jednat o tlumené odstíny zelené v kombinaci se zemitými odstíny ostatních barev. Rozhodně není dobré používat barvy syté a pestré s argumentem, že květiny jsou přeci pestré, to ano jsou, nicméně pokud takovéto barvy použijeme pro interiér rázem budeme mít z příjemného přírodního nádechu interiéru pestrou strakatou cirkusovou scénu.

interier v prirodnich barvach

Veselost a hravost

V předešlém odstavci jsem doporučovala nepoužívat pro danou náladu veselé a pestré barvy, naopak v tomto interiéru je dobré je použít. Musíme si ovšem říct jak je použít. Rozhodně není dobře interiér od stropu po podlahu vymalovat a následně zařídit v pestrých barvách a říci, že se jedná o veselý a hravý interiér. S těmito barvami se musí opravdu opatrně a nejlépe budou fungovat na velmi světlém základu, což může být bílá, béžová a dokonce i světlounká šedá. Následně interiér doplníme některou z pestrých barev, dobré jsou barvy zelená, limetová, oranžová a žlutá.

Profesionalita
Profesionalita je spojována s šedou barvou - šedé obleky manažerů, právníků a úředníků. Jde o dobrou barvu pro základ profesionálního firemního interiéru, k této barvě následně volíme barvu, podle toho jaký přídomek chceme pro náš interiér mít. Červená je dynamická a ukazuje moc, magenta je moderní, modrá naopak značí tradici a solidnost.

profesionalita

Dramatičnost
Jde v současné době o velmi silný trend v interiérové tvorbě, který se využívá hlavně pro komerční prostory, které disponují určitou rozlehlostí. V těchto interiérech se využívají převážně tmavé barvy, jako jsou černá a fialová v kombinaci s akcentními barvami - bílá, zlatá, stříbrná, červená.

dramaticky interier

Je dobré si před zařizováním vašeho interiéru uvědomit, jak chcete, aby na vás váš interér působil, jaký je váš styl a po čem toužíte, pokud si toto ujasníte a budete se držet stylu a barev po celou dobu zařizování, což je nesmírně těžké a člověk se sám sebe neustále musí ptát co vlastně chce, nemůžete docílit jiného než krásného a sladěného interiéru, což je sen každého z nás.

Zdroj foto: mosteleganthomes.com, happyinteriorblog.com, lightingdesigninterior.com, arttrss.net, zomdai.com
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze