Úvod

TOVÁRNA NA DESIGN

Mnoho lidí se snaží sledovat trendy, ať už módní či ty v interiérové tvorbě a snaží se jít s dobou, trendy a být moderní, nebo se alespoň orientovat v tom co moderní je. Určitě vás už také napadlo, kde se trendy berou, jak se vlastně takový trend zrodí.


Trend je v původním znění abstraktně zachycený znak či znaky, jakou jsou materiály, barevnost či tvary, které nám utvářejí určitou náladu v určitém oboru, ať už jde o interiéry, módu, účesy a nebo třeba i spotřební zboží. Inspirace k trendům, jsou zdroje a podněty z života, společensko- ekonomická situace, umění, věda, technologie či zábava. Lidé kteří se nazývají Trend skauti sledují aktuální dění ve městech, čtvrtích, mladé lidi. Z těchto všech podnětů, které vysledují pak vytvoří trendy na příští cca 2 roky.
lehkost a belost
Mezi aktuální trendy které jsou prezentovány na světových veletrzích patří několik hlavních trend témat. Jedním z nich je návrat do historie a znovuobjevování folklóru dané země a jeho přetvoření do modernější a lákavější podoby. Obrovským tématem, které se globálně vznáší nad celým světem je téma ekologie, jež se promítá i do interiérového designu, znovupoužití materiálů, jejich likvidace. Dalším tématem, které spadá k folklórnímu tématu je poctivá řemeslná práce. Naprostým opakem těchto témat je téma, kde jsou v hlavní roli divoké barvy, či tajemný luxus. Jednou ze stálic je i lehkost a vzdušnost. A moderním a aktuálně u nás pociťovaným trendem je míchání nesourodého, jako je staré s novým. A jedním z posledních trendů jsou přírodní struktury, inspirace v tvarech mikrostruktur, v barvách přírody.

recyklace, ekologie, uspora mista

Agentur, které se zabývají předvídáním trendů je více, jednou z nich je třeba firma Pantone. Tyto firmy následně prodávají trendové knihy velkovýrobcům, kteří si z nich vezmou inspiraci pro své kolekce na další roky a předvádějí je na světových veletrzích jako jsou Salone del Mobile v Miláně, Maison et Objet v Paříži či Heimtextil ve Frankfurtu.

navrat k prirode

Je dobré vnímat současné trendy a mít o nich přehled, budete pak celistvě vnímat trendy, vědět pro právě nyní se kupříkladu všude naráží na výrobky ze surového dřeva a uvidíte myšlenku a pointu celé této gigantické továrny na design.

Pěknou ukázkou současných trendů je video z design weeku v Miláně:



Zdroj foto: highsnobiety.com, yellowtrace.com.au, designboom.com, homeckruc.com
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze