Úvod

Česnek jako lék

Blahodárné účinky česneku na naše zdraví jsou známé od starověku. Česnek jako lék používali dokonce již staří Egypťané. V lidovém léčitelství se česnek nejčastěji používá k léčbě běžných onemocnění, jako je nachlazení, zánět průdušek, anebo chřipka. Pravidelná konzumace česneku dokonce dokáže těmto nemocem také účinně předcházet.


Přírodní antibiotikum
Za své léčitelské schopnosti vděčí česnek svému unikátnímu složení. V aromatických paličkách se totiž ukrývají nejen důležité vitamíny A, B, C a E a minerály (především vápník, jód a hořčík), ale i další cenné látky. Nejdůležitější z nich jsou sirné sloučeniny, které činí z česneku přírodní antibiotikum. Právě z tohoto důvodu se konzumace česneku doporučuje při léčbě běžných onemocnění, jako je nachlazení, chřipka, anebo zánět průdušek. Silné antibakteriální účinky česneku navíc pomáhají výše uvedeným onemocněním předcházet. Údajně stačí jeden stroužek česneku denně k tomu, abychom zvýšili naši odolnost vůči virovým onemocněním. Česnek je nejlepší konzumovat v syrovém stavu. Náš tip: Když vaříte česnečku, přidejte až nakonec čerstvě prolisovaný stroužek česneku.

Česnek pro zdraví

Protože česnek také snižuje krevní tlak, reguluje hladinu cholesterolu v krvi a posiluje srdce, je jeho konzumace účinnou prevencí kardiovaskulárních chorob. Dále česnek snižuje hladinu krevního cukru a povzbuzuje chuť k jídlu. Kromě toho česnek přispívá k obnově střevní mikroflóry, odstraňuje problémy s nadýmáním a další trávicí obtíže. Podle nejnovějších poznatků dokonce česnek pomáhá předcházet rakovině tlustého střeva a konečníku. A pro zajímavost ještě dodejme, že česnek patří mezi afrodiziaka.

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze