Úvod

Cesta k novému domu začíná nákupem pozemku

Během několika posledních let výrazně stoupl počet klientů, kteří koupili ´špatný´ pozemek. V mnoha takových případech se na pozemcích vůbec nesmělo stavět a nebo byla výstavba domu zbytečně nákladná.


„Náš PROGRAM POZEMKOVÝ SERVIS byl reakcí na přání klientů. zaplnili jsme poslední mezeru v nabídce našich služeb a už více než rok nabízíme široký servis spojený s hledáním, prověřením a financováním pozemků,“ říká ředitel ES David Mencl.

 

Co Vás vedlo k zavedení tohoto programu? 
Program Pozemkový servis si vyžádali naši klienti. Doplňuje tak jinak velmi ucelený komplet služeb, který nemá v celé střední Evropě obdoby. Co jsme ale dříve klientům poskytnout neuměli byl právě servis spojený s hledáním pozemku. V závěrečných hodnoceních pak naši klienti na tento nedostatek často poukazovali. Proto jsme hledali cestu jak toto velmi složité zadání vyřešit.
Druhým důvodem je prudký nárůst klientů, kteří vlastní takzvaný ´špatný pozemek´. Tedy pozemek, kde přes původní deklarace prodávajícího, realitní kanceláře a občas i přes prohlášení obce, nebylo možné stavět. Nebo byla výstavba domu zbytečně nákladná. Celá cesta k domu začíná nákupem pozemku. Pokud se tento krok nevyvede, pak je zkažena celá cesta. To nás vždy velmi mrzí. Touto službou chceme své klienty ochránit před špatným nákupem pozemku. 

Poptávka klientů po pomoci s hledáním pozemku existuje řadu let. Může se tedy zdát, že Ekonomické stavby s touto službou přichází se zpožděním. Když si uvědomíme propracovanost jiných programů ES, pak dokonce s velkým zpožděním. 
Ano, do jisté míry máte pravdu. Můžeme se sice utěšovat tím, že jsme byli mezi staviteli prví, ale tuto službu jsme měli klientům přinést už před pěti lety. Naše priority v té době byly jinde.
Věnovali jsme mnoho energie programům kvality, které z nás dělají spolehlivého stavitele rodinných domů. Rozvíjeli jsme i tolik důležité programy financování. Připravovali jsme dnes naprosto jedinečný program GÉNIUS, pomocí kterého lze i po razantních změnách vlády dosáhnout výrazných úspor na splátce hypotéky. Program POZEMKOVÝ SERVIS jsme tak stále odkládali. Dnes víme, že to nebylo správné rozhodnutí. Přes všechny posuny jsme ale vytvořili naprosto perfektní program, který ušetří mnoho komplikací nejednomu stavebníkovi.

               

Původně jste chtěli program představit již v průběhu roku 2008. Proč to další zdržení? 
Abyste mohli nabídnout perfektní služby, potřebujete výborného partnera. Dlouho nám trvalo, nežli jsme takového našli. Obecně jsme byli velmi nespokojeni s úrovní služeb realitních kanceláří. Upřímně - byl to děs. Našli jsme několik kvalitních výjimek, bohužel jen s regionálním zastoupením. My jsme ale potřebovali najít službu pro všechny své klienty a to znamenalo celorepublikovou působnost. Dnes, k mé velké radosti, již takového partnera máme.

Představme tedy Váš program POZEMKOVÝ SERVIS. Co je jeho cílem a jaké služby v rámci tohoto programu klientům nabízíte? 
Hlavním cílem je bezpečnost. Přinášíme klientům výrazně větší míru bezpečí při nákupu pozemku, než s jakou se běžně na trhu setkávají. Velké procento lidí kupuje pozemky velmi rizikově - s mnoha skrytými vadami a problémy.
Druhým cílem je pak, jako u většiny našich programů, výrazně zvýšit komfort klienta při nákupu pozemku. Tyto dva cíle jsme velmi podrobně zkoumali a vytvořili jsme program, který přináší bezpečí i nebývalý komfort současně - POZEMKOVÝ SERVIS. 

Jaké služby může od tohoto programu očekávat Váš klient?
Program má čtyři hlavní skupiny služeb. V prvé skupině nabízíme aktivní pomoc při hledání pozemku. Využíváme nejširší databázi volných pozemků, která je v ČR k dispozici. Pracujeme i s pozemky, které nejsou ve veřejných nabídkách. Většinu pozemků máme v nabídce dřív než realitní kanceláře. Je tak velká šance vybrat pro své klienty jen ty nejlepší pozemky. 
Druhou skupinou služeb je pak prověření samotného pozemku. Pokud si náš klient pozemek vybere, provedeme prověření parametrů pozemku. Především možnost napojení na energie, územní plán obce, podmínky stavebního úřadu, stav podloží a dalších patnáct parametrů, které jsou z našeho pohledu důležité nejen pro ekonomiku stavby. Tím vyloučíme z nabídek problematické pozemky. 
Třetím okruhem pomoci je právní servis. Naši právníci prověří či dokonce připraví smlouvy k nákupu pozemku a všechny ostatní právní dokumenty. Klient tak nemusí složitě hledat právníka a za prověření smluv platit.
No a ve čtvrté skupině pak pomůžeme klientům pozemek správně profinancovat. V této části chybuje velká většina našich klientů. V rámci programu POZEMKOVÝ SERVIS dostane klient také nejlepší možnou podporu k financování pozemku. 

To je zajímavé. Jak chybují klienti při nákupu pozemku? Myslel jsem, že nákup pozemku je na rozdíl od stavby domu snadný. Já sám bych přišel do banky, požádal o hypotéku na pozemek a vše bylo vyřešené. 
Tak to je právě ten velmi chybný postup. Je mimořádně nešikovné celé financování domu s pozemkem začít tím, že připravíte hypotéku pouze na pozemek. Není náhodou, že je to tak snadné. Při financování pozemku hypotékou dojde k zapsání zástavy banky na pozemek. Tím je ale jednou pro vždy k dalšímu financování znehodnocen. Stáváte se tak neznalým rukojmím banky. Pro financování domu tak nezbývá než oslovit stejnou banku a přijmout bez výhrad její podmínky. Relativně snadná a výhodná hypotéka na pozemek Vás tak logicky zaváže k nevýhodné hypotéce na dům. Toto řešení považuji za velmi nešikovné a zbytečně drahé. 

Zdá se, že to opravdu není tak jednoduché. Jak je to tedy správně?
Financování se musí od počátku řešit komplexně. Pozemek i dům dohromady. Pro nákup pozemku nejčastěji využijeme rychlý překlenovací úvěr. Následně připravíme velkou hypotéku na dům i pozemek, kterou překlenovací úvěr refinancujeme. Výsledkem je mnohem výhodnější a levnější hypotéka. Je prostě nutné postupovat chytře. A ne každá rada z přepážky banky musí být nutně ta nejvýhodnější. 

Program POZEMKOVÝ SERVIS přináší výbornou službu. Jde o jeden ze zásadních programů ES. Jaká je cena této služby? Tradiční? 
V ES dnes máme patnáct skutečně výborných programů. Každý z nich přináší velkou hodnotu našim klientům. Jsem přesvědčen, že i POZEMKOVÝ SERVIS je výborným programem a hodnotnou službou. 
Poskytovat takto široký servis našim klientům přirozeně znamená náklady s tímto spojené. V budoucnu zvažujeme mírné zpoplatnění této služby. V roce 2011 ale zachováme cenu roku 2010 - veškerý servis poskytovaný programem POZEMKOVÝ SERVIS tak získají v tomto roce naši klienti zcela ZDARMA. 

POZEMKOVÝ SERVIS je k dispozici vašim klientům již déle než rok. Je tak možná ideální doba na jeho hodnocení…
Na samém startu tohoto programu jsme byli opatrní ve svých odhadech. Uvažovali jsme přibližně s padesáti klienty, kterým bychom v prvém roce mohli pomoci s nákupem správného pozemku. To je číslo, které bychom považovali za úspěch. Celkový počet dokončených obchodů nás ale všechny velice překvapil. Během prvého roku fungování jsme našli vhodný pozemek pro 173 klientů. To je více než trojnásobek našich původních odhadů. POZEMKOVÝ SERVIS se tak během jednoho roku stal doslova hitem.

Tempo, kterým přinášíte další a další nové služby, je obdivuhodné. Co stojí za Vaším úspěchem? 
To neprozradím. Máme mnoho dalších nápadů pro další rozvoj. Brzdíme sami sebe, abychom nepřinášeli příliš zásadních nových programů najednou. Velmi zjednodušeně - nasloucháme svým klientům a skutečně přemýšlíme nad tím, co nám říkají a co jim schází. A podle svých klientů v přesně stanoveném procesu vytváříme nové služby. Již dnes máme velký náskok před ostatními.

Ekonomické stavby s ohledem na velké množství zajímavých nových informací využívají další informační kanál. Tím je informační zpravodaj zasílaný na přihlášené emailové adresy. Jedno z prvých čísel letošního roku mimo jiné přineslo celý soubor informací o programu GÉNIUS. K odběru těchto informací se můžete přihlásit na www.ekonomicke-stavby.cz.

NOVÝ DŮM ES VERONIKA 3 (foto v článku)
:
cena domu 4.750.000,-Kč,
měsíční splátka v programu GÉNIUS 14.271,- Kč/měs.,
dispozice 4+1,
užitná plocha 169,2 m2.

LUKÁŠ 2 (foto úvodní)
:
cena domu 3.550.000,- Kč,
měsíční splátka v programu GÉNIUS 9.789,- Kč/měs.,
dispozice 4+1+G,
užitná plocha 126,9 m2.


www.ekonomicke-stavby.cz


Kam dál ?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze