Úvod

Jakou vybrat matraci? Pěnovou, latexovou či pružinovou?

Pružinové, taštičkové, latexové, pěnové a další, nabídka trhu matrací je natolik široká, že často ani nevíme, kterému typu matrace dát přednost. Většina z nás se nakonec rozhodne podle ceny. Přednost samozřejmě mají cenově dostupnější matrace. Svou matraci bychom však měli vybírat především s ohledem na naše zdraví.


Levné a lehké pěnové matrace
Právě vzhledem ke své nízké ceně se těší největší oblibě pěnové matrace. Málokdo však ví, že pěnové materiály, které jsou sympatické svými pořizovacími náklady, nízkou hmotností a snadnou přepravou (matrace se dodávají srolované), mají také své nedostatky. Pokud jde o zdraví člověka, nemůžeme nezmínit skutečnost, že se jedná o ropné produkty, které jsou na hony vzdálené přírodním bioproduktům v jakémkoli slova smyslu. Nicméně některé pěnové matrace se přesto jako bio produkty tváří, neboť obsahují bio pěnu. Bohužel maximální obsah bio pěny se pohybuje kolem hranice 5%. Pokud si pořídíme pěnovou matraci, musíme také počítat s nízkou životností, která se pohybuje kolem 4 až 5 let. Předností pěnových matrací je naproti tomu fakt, že jsou vzdušné, a dobře odvádějí vlhkost. Bohužel nečistoty, jako je prach nebo soli, zůstávají v pórech matrace.


Vrstvy pěnové matrace.

Antibakteriální latexové matrace
Pokud jde o hygieničnost matrací, v tomto ohledu jsou nejdále latexové matrace, jejichž hlavní přednosti spočívají právě v jejich antibakteriálních a antialergických vlastnostech. Srovnatelné vlastnosti mají také taštičkové matrace, ve kterých se usazuje minimum nečistot. Je to z toho důvodu, že jádra taštičkových matrací tvoří z 98% vzduch.

Ortopedická latexová matrace.

Taštičkové a pružinové matrace
Za taštičkové a pružinové matrace si sice trošku připlatíte, a možná se i potrápíte s dopravou, ale za počáteční strasti se Vám však bohatě odmění svými užitnými vlastnosti. Mezi hlavní přednosti patří dlouhá životnost, možnost recyklace a samozřejmě příznivý vliv na zdraví člověka. Na rozdíl od pěnových materiálů nejsou taštičkové a pružinové matrace elektrostatické, což znamená, že nemají negativní dopady na nervový systém a nepřitahují prach. A jak by správně připomněli milovníci přírody, taštičkové matrace jsou ekologické a lze je recyklovat. Pokud jde o kvalitu spánku a ortopedické vlastnosti (obojí je stabilní po celou dobu používání), tento typ matrací patří mezi špičku.


Taštičková matrace.


Pružinová matrace.


Nepodceňujte výběr matrace
Jestliže tedy vybíráte matraci, věnujte v prvé řadě pozornost vlastnostem, které přímo ovlivňují Vaše zdraví. Hygieničnosti, antibakteriálnosti, vzdušnosti a ortopedickým vlastnostem. Vždyť na matraci strávíme podstatnou část našeho života. Pokud si nevíte rady, který typ matrace je vhodný ve Vašem případě, nechte si poradit od zkušeného prodejce matrací, který má zkušenosti se všemi typy matrací, které jsou dostupné na trhu.

www.matrace-vegas.cz


Kam dál?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze