Úvod

Obávaní škůdci na zahradě a jak na ně i bez chemie

Když se zahrada probere ze zimního spánku, spolu s ní se proberou také obávaní škůdci. Mšice, slimáci, krtci a další drobní živočichové jsou nezvaní hosté, kteří nás dokážou připravit o okrasné rostliny i velkou část úrody. Jak jejich výskytu předcházet, anebo se jich zbavit? Poradíme Vám.


Mšice, postrach rostlin
Když na Vaši zahradu vtrhne invaze mšic, nemáte šanci. Mšice se rychle množí a nenechají žádnou rostlinu na pokoji. Postřiky proti mšicím obvykle nemají žádné zásadní účinky.

Náš tip: Kupte si v zahradnictví žluté lepové desky a navěste je na rostliny. Mšice se do nich chytí jako mouchy na mucholapku.

Nenasytní slimáci
Dalším nepřítelem rostlin, především hospodářských plodin, např. jahod a rajčat, jsou slimáci, kterým rovněž není žádná rostlina svatá. Jediné, co nesežerou, je snad kopr.

Náš tip:
Posypte půdu kolem rostlin pilinami, piliny se na slimáky nalepí a oni nebudou moci pokračovat v likvidaci úrody. Další možnost představuje ruční sběr a odvoz slimáčí bandy neboli Slimabandu na louku daleko od Vaší zahrady.

Mlsné housenky

Postrachem všech zahrad vegetariánů jsou mlsné housenky, které si nejraději pochutnávají na listech brukvovité zeleniny a dokážou bez skrupulí zlikvidovat celé záhony. Nevýhodu chemických postřiků je to, že mohou uškodit spíše Vám. Zatímco housenky si na postřiky vypěstují imunitu, Vaše zelenina ztratí na své biokvalitě. Také zde je jednou z možností ruční sběr, pokud se ale housenek štítíte, máme lepší tip.

Náš tip:
Přilákejte k Vám na zahradu hmyzožravé ptáky, a to výstavbou budek a zimním přikrmováním.

Krtek bez kalhotek
Krtečka v kalhotkách od pana Müllera má každý rád. Když se však krtek objeví na zahradě, není nadšený žádný zahrádkář. Zabít krtka je však nejen nehumánní, ale také nezákonné. Krtek je chráněný, a proto ho musíte vyhnat.

Náš tip: V místech, kde jsou viditelné krtiny, napíchejte do trávníku větrníky na kovové tyči. Nepříjemný zvuk se dostane až do podzemních chodbiček.

Nevítaní mravenci

Mravenci milují vše, co je sladké, jahody, nektar z pivoněk a dalších rostlin. Vyhnat mravence ze zahrady není vůbec snadné. Ledaže byste si pořídili mravenečníka. Někteří zahrádkáři však mravence nevyhání, protože věří, že mravenci vyžírají negativní energii z půdy, a když ji prý odstraní, přesunou se zase jinam. Pokud tomu nevěříte, máme pro Vás tip i na mravence.

Náš tip: Polijte mraveniště horkou vodou ochucenou octem.

Klíšťata na zahradě
Nikoli pro rostliny, ale pro nás a naše čtyřnohé miláčky představují riziko klíšťata. Jejich výskytu lze do jisté míry předejít, a to tak, že upravíte svou zahradu tak, aby pro ně nebyla atraktivní.

Náš tip: Štěrkové, pískové nebo kamenné podloží u hranic Vašeho pozemku brání tomu, aby klíšťata vstoupila do Vašeho království. Nepěstujte okrasné trávy a sekejte pravidelně trávník.
Foto: Pixmac
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze