Úvod

Regulace přináší velké změny na trhu s hypotékami

Od letošního října došlo na hypotečním trhu k zásadním změnám. ČNB totiž stanovila konkrétní omezení pro poskytování úvěrů. Získat 100% hypotéku již není od října vůbec možné.


Úvěr ve výši 85 až 95 % hodnoty nemovitosti může banka poskytnout maximálně v 10 % případů ze všech svých schválených úvěrů na bydlení. Od dubna 2017 se má tento limit změnit na 15 % pro půjčky ve výši 80 až 90 % hodnoty nemovitosti. ČNB tak pokračuje v trendu, který zahájila již v loňském roce, kdy začala vyvíjet na bankovní domy tlak, aby nedávaly hypotéky na celou hodnotu nemovitosti tak snadno a aby omezily úvěry se splatností přesahující třicet let.

Dlouhodobý růst cen
Kromě nově zavedeného omezení v poskytování úvěrů trh ovlivňuje také neustálé stoupání cen nemovitostí. Tento trend se již několik let týká celé České republiky. Nabídkové ceny bytů v Praze stouply od roku 2012 až o třetinu a již překročily maximum z roku. Kombinace těchto dvou faktorů přináší celou řadu změn na realitním a hypotečním trhu. O jaké změny jde?

Rekordní růst v objemu poskytnutých hypoték

Podle serveru Finance.cz je počet sjednaných hypoték za uplynulý kvartál stejně vysoký jako za stejné období v loňském roce. Diametrálně odlišné jsou ale sjednané objemy. Za poslední tři měsíce totiž byly sjednány úvěry na 53 miliard Kč, zatímco minulý rok to bylo za stejné období o celé 4 miliardy Kč méně.

Hypoteční sazby na novém minimu
Průměrná úroková sazba již 7 let klesá. Regulace na hypotečním trhu přinesla ještě další očekávaný pokles a zdá se, že tato tendence ještě není u konce. V říjnu dosáhla výše průměrné úrokové sazby svého dosavadního minima – hodnoty 1,8 %. Odborníci očekávají, že úrokového dna sazby dosáhnou v letošním prosinci, kdy mimo jiné vstoupil v platnost zákon o spotřebitelském úvěru a některé typy hypoték proto zdražují.

Snadné financování rekonstrukce
Hypotéky jsou často spojeny nejen s pořízením nemovitosti, ale také s jejich rekonstrukcí. Pro standardně pracujícího člověka s vyšším příjmem obvykle není problém dosáhnout na bankovní hypotéku. Pokud se však řadíte k podnikatelům s nestabilní výší příjmů, jste momentálně bez práce nebo na mateřské dovolené, splácíte své závazky z minulosti nebo si z ní nesete nějaký ten „vroubek“, pak je právě pro vás ideální možností využít nabídky úverů z nebankovních společností. Jejich nespornou výhodou je především jednodušší a rychlejší proces při schvalování úvěru. V případě půjčky bez dokazování příjmů tak můžete získat prostředky pro financování vaší rekonstrukce až do výše 250 tisíc Kč bez zbytečných komplikací.

TIP: Srovnejte si všechny potřebné parametry hypoték na portálu Hyperfinance.cz a ušetřete svůj čas i peníze.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze