Úvod

STYL - JAK SI HO VYLOŽIT A JAK S NÍM NALOŽIT

Styl, každý používáme toto slovo, ať už jde o interiér, architekturu či stylového člověka a spojení s módou.


Styl je v současné době a v současné interiérové tvorbě dosti přemílaným tématem, nicméně jaká je definice stylu? Definice jako taková není jednoznačná a dochází tak velmi často ke zmatku v pojmech.

Styl nám předkládá jakousi vizuální jednotu a ucelenost a je tedy velmi často spojován s dobrým vkusem. Kdo je třeba tzv. stylový člověk, povětšinou tak nazveme někoho, kdo jde s dobou a má úroveň. Pokud si toto uvědomíme, je už v podstatě i jasná odpověď na otázku - Jaké styly preferuje většina lidí? Jde o takové, které mohou vidět v časopisech a katalozích prodejen.

mix stylu
Mix stylů - retro, nádech venkova, historický nábytek ovšem přetřený a prosklený což se dříve nedělalo. Přírodní motiv podlahy nás odkazuje k toskánskému stylu.

Současné styly nelze jednoznačně definovat, stejně jako jsme definovali styly historické. Rozhodně se vyskytuje spoustu názvů stylů (Provence, Etno, toskánský styl), nicméně každý si může vymyslet svojí definici daného stylu. Ale nejedná se o definované styly, nemáme jasnou definici a kuchařku, jak si daný interiér vytvořit, můžeme pouze sledovat prvky, které se v daném stylu objevují a používat je.

Dnes je oblíbeným stylem retro, ale o jaké retro se jedná? 50. 60. či 70. léta? Každé bylo jiné a používalo jiné prvky, ale obecně se v dnešní době řekne styl retro. Můžeme tedy docílit mixu všech období tohoto stylu a tím vlastně vytvořit styl úplně nový, nehledě na to, že v dnešní době se málokdy realizují interiéry, které by přímo kopírovaly interiéry dané doby, pouze se umístí některé kusy do jinak moderního interiéru a může jít i o kusy, které už jsou zmodernizované (nemusí odpovídat barva, potah, povrchová úprava) a rázem kde je naše retro a náš retro styl?

moderni interier s historickym nabytkem
Moderní interiér s historickým nábytkem, jehož barevné pojetí neodpovídá době ze které pochází.

Je nesmírně důležité se nad stylem zamýšlet takto, můžeme se inspirovat stylem, který se nám líbí, ale neexistuje-li definice stylu a tudíž i náš interiér inspirovaný daným stylem je nové pojetí tohoto stylu, nikdy ho totiž nezkopírujeme celý a pokud ano, stejně zkopírujeme něco co už si do tohoto stylu někdo před námi přidal a rozhodně to tam vůbec nemusí patřit.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze