Úvod

Vybíráme sedací soupravu, hlavní prvek obývacího pokoje

Můžeme říci, že stavebním a tedy základním prvkem obývacího pokoje je sedací souprava neboli pohovka. Její výběr bychom rozhodně neměli podcenit, už jen z toho důvodu, že pokud ji nekupujeme jako jakousi dočasnou záplatu, než si ušetříme na tu naši vysněnou, nejedná se zrovna o malou částku, obzvlášť pokud naše srdce touží po elegantní a luxusní pohovce z kůže.


V první řadě bychom si měli rozhodnout v kterých místech obývacího pokoje a kterým směrem by sedací souprava měla být situována. To znamená, že vezmeme v potaz velikost místnosti i směr, kterým by měla být orientovaná sedací část. Tedy jestli máme v plánu zvolit televizi, jako bod na který se bude upírat náš zrak když se posadíme, nebo jiný prvek třeba krb, či obraz, popřípadě jestli je naším záměrem útulné sezení bez televize nebo krbu.

Na základě místa, kde bychom chtěli mít umístěnou sedací soupravu, racionálně rozhodneme o její velikosti. Jsme jen dva a chodí k nám ob den hromada přátel? Nebo jsme čtyřčlenná rodina, která má návštěvu jednou za čas a to ještě babičku s dědečkem? Nebo jsem vlk samotář? To je důležitý aspekt.
sedaci soupravy
Pokud občas přijmeme návštěvu a jinak jsme většinou sami dva, postačí nám sedačka menší a k ní pouze přídavné taburetky, křesílka, sedací vaky, nebo nějaký další skladný nábytek, na který se případná návštěva usadí a odloží hrnek s kávou. Další důležitou otázkou je, zda chceme spíše tzv. válecí pohovku nebo pohovku tvrdší, do které tolik nezapadneme. Optimální velikost sedacího místa na jednoho je 65cm, od toho si již snadno odvodíme, že velikost sedačky pro dva je 180 cm (četně 25 cm područky na každé straně). Pokud víme, že se budeme ze sedací soupravy dívat na televizi, měli bychom počítat s tím, že vzdálenost TV od pozorovatele by měla být 3-4 násobkem úhlopříčky a střed obrazovky by měl být ve výši očí pozorovatele, tady je možné pracovat i s úhlem 12°, což je rozsah o který je možné obrazovku zvýšit nebo snížit.

Výška sedáku čalouněného nábytku je nižší než výška sedáku židle, výjimkou nejsou sedací soupravy se sedákem výšky 38 cm, z této sedací soupravy se hůře vstává obzvláště starším lidem. Výšce sedáku by poté měla odpovídat i výška konferenčního stolku a měli bychom pamatovat i na průchod mezi sedacím nábytkem a konferenčním stolkem.
sedacky
Nyní přibližně víme, jak velikou sedačku potřebujeme s ohledem na prostor a provoz domácnosti. Rozhodně při pořízení pamatujte a nezapomeňte se zeptat na údržbu sedačky a její čištění, ať vám vydrží dlouho v dobrém stavu.

A teď je jen na vás jakou sedačku svých snů si zvolíte.

Zdroj foto: Böhm

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze