Úvod

Zdravé osvětlení je nedílnou součástí zdravého bydlení

K modernímu životu patří také zdravý životní styl, o tom není pochyb. Zatímco o cvičení, bio kosmetice a stravování byly napsány tisíce článků, o přeměně vašeho domova ve zdravé prostředí nikoliv. A to doma trávíme všichni minimálně polovinu svého života. Proto zkusme tuto mezeru zaplnit.


Vzduch, který dýcháme
Protože v tepelně izolovaných domech žijeme poměrně krátkou dobu - řádově v desítkách let, naše tělo není plně přizpůsobeno k dýchání extrémně suchého vzduchu. Vlhkost vzduchu by se měla pohybovat mezi 45-65%, v případě dýchacích obtíží může být doporučená i vyšší, přitom v panelákovém bytě nám může vlhkost klesnout pod tuto hodnotu. Proto je dobré mít po ruce nějaký zvlhčovač, ideálně kombinovaný s čističkou vzduchu a ionizátorem, který vytváří vzduch bližší tomu, který najdeme venku (ionty usnadňují dýchání, o tom se můžete přesvědčit po bouřce nebo u velkých vodopádů).
usporne osvetleni
Světlo, které vidíme
Nejideálnější pro naše oči je samozřejmě denní světlo, ale jak všichni dobře víme, tak ho máme k dispozici jen po omezenou dobu. Vzhledem k tomu, že ve svém životě velmi často využíváme světlo umělé, často nám jeho nevhodné využívání např. nízká intenzita způsobuje zhoršování zraku. Vzhledem k tomu, že zrak je náš nejvyvinutější smysl, měli bychom o něj také tak pečovat. Za posledních několik let šel vývoj světelných zdrojů dopředu a úsporné zářivky jsou stále častěji nahrazovány LED technologií. Právě LED žárovky dokáží imitovat denní světlo, které je nejpřirozenější pro naše oči. Pokud Vaše staré žárovky a zářivky dosluhují, vyměňte je za LED nejlépe označené jako "přírodní bílá". Kromě příspěvku pro vaše zdraví navíc ušetříte za elektřinu, protože LED žárovky spotřebují zhruba 10% energie oproti klasické žárovce při stejné svítivosti. Investice se vám vrátí i v podobě dlouhé životnosti - až 50 000 hodin.
LED zarovky
Elektrosmog
Elektrosmog je poměrně mladý pojem - jedná se o různá záření, která na nás doma působí. Ačkoliv se dělí na několik kategorií, nejvýznamnější roli hraje tzv. vysokofrekvenční pole, kam spadají mobilní telefony a bezdrátové sítě. Vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně mladý jev, nejsou k dispozici dlouhodobé studie, které by přesně popsali rizika pro naše zdraví.
Faktem však je, že dlouhodobé telefonování z mobilního telefonu u naší hlavy může způsobit rakovinu oka a u citlivých jedinců může i přítomnost mobilního telefonu v blízkosti těla vyvolat bolest hlavy nebo poruchy spánku. Opět zde narážíme na skutečnost, že naše tělo není na tento jev zvyklé, protože se v přírodě v takovém množství nevyskytuje. Vzhledem k tomu, že dlouhodobé účinky neznáme, je dobré preventivně dávky tohoto záření snížit. Kromě telefonování s hands-free můžeme díky Internetu telefon přesměrovat na naší domácí VoIP telefonní linku.
Dále je možné se vyvarovat bezdrátovým sítím - WiFi, Bluetooth a místo nich použít klasické kabely, po kterých je přenos dat stejně spolehlivější a rychlejší. A pro ty, kteří to myslí s ochranou proti elektrosmogu vážně, je tu možnost ochranných nátěrů a speciálních oken, které neprooustí toto záření do bytu vůbec (samozřejmě ani ven, tj. mobilní telefon pak nelze doma použít a je nutné ho přesměrovat na VoIP, případě použít externí GSM anténu).

ledzarovkysvitidla.cz logo
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze