Úvod

Jak je to se sedacím nábytkem, stoly a Vaší pracovní plochou

Jak je to se sedacím nábytkem u vás doma? Pojďme se podívat jaké jsou optimální výšky. Výška sedáku židle se liší od výšky sedáku čalouněného nábytku a výškám sedacího nábytku odpovídají výšky jídelních, pracovních či konferenčních stolků a naopak.


Výška klasické židle je 44 - 47 cm. Sedák u pracovní židle bývá většinou pro větší flexibilitu nastavitelný a jeho rozmezí bývá zhruba mezi 40 až 55 cm. Výška čalouněného nábytku se během několika posledních let dost snížila a výjímkou nejsou ani sedáky u sedací soupravy s výškou pouhých 38 cm. Z takového sedáku se pohodlně nevstává, obzvláště starším lidem. V tomto případě se, ale většinou jedná o ultra moderní sedačky. Rozhodně se stále dají najít sedačky s klasickou výškou sedáku, za tu můžeme považovat 45 cm.

vyska sedaku u sedacky

Stolování a příprava jídla je bezesporu jednou z hlavních aktivit, je tedy potřeba abychom se u ní cítili dobře. Typická výška desky stolu je 75 cm, ale příjemná výška pro člověka pro práci ve stoje je 82 cm, tato hodnota bezesporu souvisí s výškou pracovní desky v kuchyni - protože ještě asi před deseti lety se jako běžná výška pracovní plochy uvádělo 85 cm, v dnešní době je za klasickou považováno 90cm a i nad touto výškou je dobré se zamyslet a případně si nechat na určitých částech kuchyňské linky zvýšit, jedná se zejména o část pracovní pro mytí, dno vašeho dřezu by totiž mělo být ve stejné výšce jako pracovní deska. Konferenční stolky mívají většinou výšku 40 cm.

zvysena pracovni plocha v kuchyni

Velikost jídelního stolu
se odvíjí od prostoru pro jednu osobu u stolu a ten je 60 x 40 cm, ovšem tato hodnota je minimální za optimální musíme rozhodně brát velikost 75 x 40 cm. A nutno podotknout, že ani v tomto případě se nejedná o místo pro slavnostní stolování, tam je potřeba místa ještě daleko více, obzvlášť uprostřed stolu na květiny, mísy či svícny a omáčníky.

uhel odklonu pri sledovani TV

Sledování televize

V dnešní době ultra obřích televizí a rozlišení, o kterém jsme si mohli nechat jen zdát, je obzvláště důležité znásobit požitek při sledování televize jejím správným umístěním. Ideální je umístit střed obrazovky ve výši očí pozorovatele a vzdálenost od pozorovatele by měla být 3 - 4 násobkem úhlopříčky televize. Pro televize s vysokým rozlišením stačí 3 násobek a někteří výrobci uvádějí i méně. Dále je dobrý typ pracovat s úhlem 12° nahoru či dolů, o který lze zvýšit či snížit střed obrazovky aniž by nám to bylo nepohodlné.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze