Úvod

Jak vymalovat ložnici

Při volbě vhodného odstínu do ložnice pamatujte na to, že se jedná o klidovou zónu, která slouží primárně k odpočinku. Výrazné barvy zde působí rušivě.


Šedá a béžová letí
Ložnice je středobodem naší domácí klidové zóny, čemuž by měla odpovídat také její výmalba. Pokud tedy přemýšlíte, jak vymalovat ložnici, vsaďte na barevné odstíny, jako je šedivá a béžová, které dobře vyniknou v kombinaci s bílou. Barvy na stěnách můžete střídat. Náš tip pro oživení béžových nebo šedivých stěn zní bílá samolepicí dekorace, ideálně nějaký uklidňujíc motiv, jako je strom, květiny, nebo motýli. Pastelové odstíny momentálně příliš neletí, z nich lze doporučit snad jen světlomodrou stálici.



Otázky kolem červené
Kromě toho, že v ložnici spíme a odpočíváme, v ní rovněž máme základnu našeho milostného života. To vzbuzuje otázku, zda se hodí do ložnice červená barva, která nás stimuluje k vyšší fyzické aktivitě. Podle psychologů je však červená výmalba ložnice nevhodná především z toho důvodu, že snižuje kvalitu našeho spánku a nenavozuje pocit klidové oázy, který do ložnice patří. A podle názoru bytových architektů se nám červená po čase okouká. Jestliže na červené přesto trváte, ubírejte se raději směrem červených textilních doplňků, případně si pořiďte do ložnice nějaký nábytkový solitér, část nábytku, anebo dekorativní předmět, třeba vázu. Vždycky je snadnější vyměnit doplňky, než se pustit do malování. Velmi nevšedně, a zároveň příjemně působí barevná kombinace červené a béžové. Béžová by však v tomto případě měla převažovat, červenou bychom měli použít pouze jako doplňkovou barvu.


Kam dál ?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze